Najlepsze sposoby na kawę bez ekspresu

Bez niej nie da się dobrze rozpocząć dnia, a jej wyjątkowy, intensywny aromat już w czasie przygotowywania działa pobudzająco. Wydawać by się mogło, że naprawdę dobrą kawę i jej silny, przyjemny zapach uzyskamy tylko z pomocą profesjonalnego ekspresu, ale nic bardziej mylnego. Doświadczeni miłośnicy kawy wiedzą, że istnieją inne sposoby na zaparzenie idealnego napoju.
 
Intensywne espresso z włoskiej kawiarki
 
Włoska kawiarka to jedno z najwygodniejszych i najprostszych urządzeń, które pozwala na zrobienie naprawdę wspaniałej kawy. Jest to proste naczynie, do którego wystarczy wsypać odrobinę ulubionej kawy mielonej. Już po kilku minutach poczujesz oszałamiający zapach i usłyszysz charakterystyczne terkotanie. To znak, że para wodna zamieniła się w intensywne, fantastyczne espresso, którego smak można porównać wyłącznie do tego włoskiego, serwowanego w niewielkich, klimatycznych knajpkach.
 
Największą zaletą tego rodzaju kawiarki, oczywiście poza tym, że przygotowuje pyszny, intensywny napar, jest jej rozmiar. To niewielkie urządzenie, które możesz postawić na palniku kuchni gazowej lub na płycie grzewczej. W przeciwieństwie do ekspresu, nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a jego cena jest niezwykle atrakcyjna. Co więcej, dzięki kawiarce parzenie kawy może stać się naprawdę wyjątkowym rytuałem, który z przyjemnością będziesz powtarzać każdego dnia na nowo. Kawiarka to również szerokie pole do eksperymentów. Wystarczy, że zmienisz grubość zmielenia ziaren, a uzyskasz zupełnie inny smak.
 
Aeropress dla mniej i bardziej zakochanych w kawie
 
Ciekawą alternatywą dla ekspresu do kawy jest także aeropress , czyli zaparzacz tłokowy. To oryginalny i jednocześnie bardzo prosty w obsłudze sprzęt, który pozwoli Ci uzyskać wyjątkową, smaczną kawę. Co więcej, jest to idealne urządzenie dla miłośników kawowych eksperymentów.
 
Sama metoda zaparzania kawy jest bardzo ciekawa, ponieważ aeropress łączy w sobie wszystko, co najlepsze w ekspresach przelewowych, tradycyjnych i metodzie french pressu. Już sam ten fakt zafascynuje miłośników tego napoju. Jednak najciekawsze jest to, że za każdym razem możesz uzyskać inny smak i kolor. Wystarczy, że zaczniesz eksperymentować z temperaturą wody, czasem parzenia, a przede wszystkim rodzajem i grubością ziaren, a szybko odkryjesz, że kawa ma różne oblicza – spróbuj odszukać smak, który Cię najbardziej zadowoli.
 
Kawa jak z ekspresu
 
Oczywiście obie metody parzenia pozwalają na uzyskanie wyjątkowego, mocnego espresso. Nowoczesne ekspresy od razu łączą mleko w odpowiednich proporcjach, ubijają piankę i podają przepiękne latte, smaczne cappuccino lub idealne macchiato. W przypadku aeropressu lub kawiarki trzeba samodzielnie poeksperymentować z dodatkami, ale może to być naprawdę fascynujące zajęcie.
 
Wystarczy, że chwycisz ręczny spieniacz do mleka i zaopatrzysz się w kilka dobrej jakości syropów smakowych, a błyskawicznie przygotujesz kawę, którą śmiało mógłby poszczycić się niejeden zawodowy barista. Picie kawy to relaksujący rytuał, który teraz możesz powiększyć o sam proces jej tworzenia, urozmaicania i próbowania. To najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia lub zwieńczenie spotkania w gronie przyjaciół.
 
Tylko eksperymentując i próbując masz szansę trafić smak kawy, który będzie idealnie dopasowany do Ciebie. Tak intensywna jak potrzebujesz, tak aromatyczna jak lubisz i tak smaczna, że zechcesz pić ją cały czas!
 
Materiał Partnera
Vote it up
23
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!