Składniki na 6 porcji:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 puszka chudego kremu custard o temperaturze pokojowej (425 g)
- 1 łyżka brandy
- 125 ml śmietany kremówki
- 30 g białej czekolady, drobno posiekanej
1 porcja • 376 kcal • 24 g tłuszczów (w tym 13 g NKT) • 37 g węglowodanów
1. Roztopić czekoladę
Wstawić do zamrażalnika 6 małych szklanych pucharków, żeby je schłodzić. Połamać czekoladę na małe kawałki i włożyć do żaroodpornej miski ustawionej na rondlu z delikatnie wrzącą wodą. Mieszać, aż czekolada się roztopi, co potrwa około 3 minut. Szybko zestawić miskę z rondla i nadal mieszać, aż czekolada uzyska jednolitą, gładką konsystencję.
2. Dodać custard
Wlać około 1/4 kremu custard do miski z czekoladą i lekko zamieszać. Czekolada zacznie gęstnieć i zrobi się lśniąca. Nie mieszać zbyt mocno. Wlać resztę sosu custard i wymieszać. Mus zgęstnieje pod wpływem niskiej temperatury. Dodać brandy i wymieszać.
3. Nałożyć do naczyń
Dużą łyżką nałożyć mus do schłodzonych pucharków. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut, żeby zastygł.
4. Przygotować krem
Wlać śmietanę do miski i ubić. Dodać startą białą czekoladę i wymieszać. Wstawić do lodówki. Nałożyć do naczyń z musem i podawać natychmiast.
Dodatki Podawać ze świeżymi, miękkimi owocami, bądź też pokrojonymi w plasterki świeżymi nektarynkami, brzoskwiniami, mango lub ananasem.
Możesz też użyć:
Zamiast śmietany kremówki na mus można nałożyć łyżkę sera mascarpone (ze startą białą czekoladą lub bez niej).
Prześlij komentarz