Mus czekoladowy z kremem z białej czekolady w kilka minut

Ten niezwykle prosty przepis lepiej zachować w tajemnicy. Zresztą kto by uwierzył, że przyrządzenie jedwabistego, pysznego deseru z czarnej i białej czekolady trwa tylko kilka minut, a nie wiele godzin. Mus będzie najsmaczniejszy, jeśli przyrządzimy go z gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao

 

Składniki na 6 porcji:

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka chudego kremu custard o temperaturze pokojowej (425 g)
  • 1 łyżka brandy
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 30 g białej czekolady, drobno posiekanej

    1 porcja • 376 kcal • 24 g tłuszczów (w tym 13 g NKT) • 37 g węglowodanów

1. Roztopić czekoladę
Wstawić do zamrażalnika 6 małych szklanych pucharków, żeby je schłodzić. Połamać czekoladę na małe kawałki i włożyć do żaroodpornej miski ustawionej na rondlu z delikatnie wrzącą wodą. Mieszać, aż czekolada się roztopi, co potrwa około 3 minut. Szybko zestawić miskę z rondla i nadal mieszać, aż czekolada uzyska jednolitą, gładką konsystencję.

2. Dodać custard

Wlać około 1/4 kremu custard do miski z czekoladą i lekko zamieszać. Czekolada zacznie gęstnieć i zrobi się lśniąca. Nie mieszać zbyt mocno. Wlać resztę sosu custard i wymieszać. Mus zgęstnieje pod wpływem niskiej temperatury. Dodać brandy i wymieszać.

3. Nałożyć do naczyń

Dużą łyżką nałożyć mus do schłodzonych pucharków. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut, żeby zastygł.

4. Przygotować krem
Wlać śmietanę do miski i ubić. Dodać startą białą czekoladę i wymieszać. Wstawić do lodówki. Nałożyć do naczyń z musem i podawać natychmiast.

Dodatki Podawać ze świeżymi, miękkimi owocami, bądź też pokrojonymi w plasterki świeżymi nektarynkami, brzoskwiniami, mango lub ananasem.

Możesz też użyć:
Zamiast śmietany kremówki na mus można nałożyć łyżkę sera mascarpone (ze startą białą czekoladą lub bez niej).

Vote it up
293
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!