Masło orzechowe w codziennej diecie osoby aktywnej

Dobry nawyk codziennego spożywania porcji orzechów lub nasion może być trudny do wypracowania. Dużo łatwiej jest skorzystać z prozdrowotnego wpływu tych roślin w przystępnej formie masła, którym posmarujemy chleb, wafel ryżowy lub zjemy na łyżce jak za czasów dzieciństwa. Jeżeli nie masz czasu na codzienne odmierzanie porcji nasion a chcesz dostarczyć witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy w formie naturalnej wybierz masło orzechowe, które w ostatnich miesiącach mocno zyskuje na popularności.
 
Jedz śmiało, ale pamiętaj o rotacji
 
W zależności od gatunku orzechów i nasion otrzymujemy różne proporcje mikroelementów oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3. Im więcej prozdrowotnych właściwości posiada dany produkt spożywczy tym jego cena jest wyższa. Ta sama zależność dotyczy różnych gatunków maseł orzechowych. Najtańsze masło z arachidów posiada minerały, które w jednej porcji zaspokoją dzienne zapotrzebowanie na potas oraz dostarczają sporo magnezu. Posiadają najwięcej białka ze wszystkich odmian i podobnie jak inne gatunki działają pozytywnie na przemianę materii oraz gospodarkę hormonalną. Nawet najlepszej jakości masło orzechowe (takie jak Felix) z arachidów nie może być spożywane codziennie. W zdrowej diecie należy trzymać się rotacji - najlepiej trzydniowej. Oznacza, to że kupując jeden gatunek orzechów spożywamy go co trzy dni, nie częściej. Dlatego warto zaopatrzyć się także w masło z orzechów laskowych, nerkowców bądź migdałów. Są to dużo droższe gatunki, ale w przeliczeniu na czas spożycia i trzydniową rotację będą to idealnie wydane pieniądze.
 
Dodatki i kwestia smaku
 
Najzdrowsze będą masła z jak najmniejsza ilością dodatków. Orzech nie potrzebuje polepszaczy smaku by działał na nasze zmysły. Ważna jest również zawartość orzechów w samym maśle. Procent jaki powinny stanowić nie powinien być mniejszy niż połowa całej masy produktu. Najlepsze masła mają nawet 100% orzechów w swoim składzie i żadnych dodatków takich jak cukier, sól czy emulgatory i konserwanty. Taki produkt spożywczy musi być spożyty do 3 miesięcy od otworzenia. Zachodzą w nim procesy oddzielania się oleju od masy, które są całkowicie naturalne. Na smak wpływa także konsystencja. Bardziej kremowa znana jako „smooth” świetnie nadaje się do smarowania pieczywa i naleśników. Polubią ją dzieci i osoby dorosłe. Jest idealnie gładka i rozpływa się w ustach. Natomiast konsystencja „crunchy” ma w składzie całe (niewielkie) kawałki orzechów. Można skorzystać z niej przy robieniu ciastek oraz deserów, by zmienić smak oraz zagęścić masę. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Im mniej przetworzony produkt bliższy swojej naturalnej formie tym zdrowiej dla naszego organizmu. Dlatego wybierajcie masła orzechowe o najniższym stopniu przetworzenia i wysokim procencie w masie całego produktu.
 
Materiał Partnera
 
Vote it up
212
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!