Magiczne tiramisu – szybkie i proste

Oto prosta i szybka, a mimo to bardzo wykwintna wersja tego pysznego włoskiego deseru. Kto go spróbuje, nie będzie się zastanawiał, dlaczego nadano mu taką nazwę („Tira mi su” znaczy po włosku: „Postaw mnie na nogi”)

 

Składniki na 8 porcji:
 

  • 4 łyżeczki kawy instant w granulkach
  • 100 ml wrzątku
  • 4 łyżki grappy lub likieru tia maria, wina marsala albo sherry
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 500 g sera mascarpone
  • 60–70 g gorzkiej czekolady,
  • startej, lub pokruszonego batonika czekoladowego

1 porcja • 461 kcal • 34 g tłuszczów (w tym 21 g NKT) • 30,5 g węglowodanów

1. Wymieszać kawę z alkoholem
Rozpuścić kawę we wrzątku. Dodać 100 ml zimnej wody i grappę lub likier tia maria, bądź też wino marsala lub sherry.

2. Ułożyć warstwę biszkoptową
Ułożyć 2 warstwy paluszków biszkoptowych w kwadratowej formie o boku 20 cm. Nasączyć równomiernie kawą z alkoholem.

3. Przygotować warstwę serową

Utrzeć ser mascarpone z cukrem i jogurtem. Posmarować tą masą warstwę biszkoptową. Ubić grzbietem łyżki. Posypać tartą czekoladą, rozprowadzić i przycisnąć grzbietem łyżki. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

Możesz też użyć:

• Zamiast sera mascarpone – chudego sera kremowego
• Likier lub wino zastąpić sokiem pomarańczowym

Vote it up
269
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!