Składniki na 8 porcji:
- 4 łyżeczki kawy instant w granulkach
- 100 ml wrzątku
- 4 łyżki grappy lub likieru tia maria, wina marsala albo sherry
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki drobnego cukru
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 500 g sera mascarpone
- 60–70 g gorzkiej czekolady,
- startej, lub pokruszonego batonika czekoladowego
1 porcja • 461 kcal • 34 g tłuszczów (w tym 21 g NKT) • 30,5 g węglowodanów
1. Wymieszać kawę z alkoholem
Rozpuścić kawę we wrzątku. Dodać 100 ml zimnej wody i grappę lub likier tia maria, bądź też wino marsala lub sherry.
2. Ułożyć warstwę biszkoptową
Ułożyć 2 warstwy paluszków biszkoptowych w kwadratowej formie o boku 20 cm. Nasączyć równomiernie kawą z alkoholem.
3. Przygotować warstwę serową
Utrzeć ser mascarpone z cukrem i jogurtem. Posmarować tą masą warstwę biszkoptową. Ubić grzbietem łyżki. Posypać tartą czekoladą, rozprowadzić i przycisnąć grzbietem łyżki. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika.
Możesz też użyć:
• Zamiast sera mascarpone – chudego sera kremowego
• Likier lub wino zastąpić sokiem pomarańczowym
Prześlij komentarz