Łosoś w sosie miodowo-musztardowym z fasolą i szpinakiem

Z fileta z łososia nie jest trudno przyrządzić wyjątkowe danie

 

Z fileta z łososia nie jest trudno przyrządzić wyjątkowe danie. Trzeba zabejcować go w błyskawicznie przygotowywanej kleistej marynacie, usmażyć i podać z lekko obgotowanym szpinakiem, nieco utłuczoną fasolą ze spiżarni oraz bułką lub młodymi ziemniakami

4 porcje
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki pełnoziarnistej musztardy
sok i skórka otarta z 1 cytryny
4 filety z łososia bez skóry (ok.115 g każdy)
800 g fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
szczypta pokruszonych suszonych płatków chili
180 g młodego szpinaku, wypłukanego
12 pomidorków koktajlowych cherry dojrzewających na krzaku
1 porcja • 410 kcal • 32 g białka • 22 g tłuszczów (w tym 3,5 g NKT) • 21 g węglowodanów

1. Przygotować marynatę
Wymieszać w głębokim talerzu olej, sos sojowy, miód, musztardę i łyżkę soku z cytryny. Włożyć rybę i obtoczyć w marynacie. Odstawić.

2. Połączyć fasolę ze składnikami smakowymi
Włożyć fasolę i czosnek do rondla. Dodać oliwę z oliwek, pozostały sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz pokruszone płatki suszonego chili. Odstawić.

3. Sparzyć szpinak i podgrzać fasolę
Rozgrzać mocno patelnię grillową. Wrzucić wilgotne listki szpinaku do suchego rondla, nie dodawać wody, wystarczy wilgoć z listków. Podgrzewać 2 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając, aż listki się pokurczą. Odcisnąć resztki wilgoci i odstawić. Odgrzać fasolę na małym ogniu.

4. Usmażyć rybę
Wrzucić łososia na patelnię grillową i smażyć po 2–3 minuty z każdej strony, aż zrobi się różowy. Dodać pomidorki na ostatnią minutę lub dwie smażenia.

5. Utłuc fasolę
Lekko utłuc fasolę tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Dodać szpinak oraz sól i pieprz. Rozdzielić fasolę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji filet z łososia i pomidorki. Podawać natychmiast.

Rada:
• Jeśli mamy na to czas, warto marynować łososia przez całą noc.
• Jeśli nie możemy kupić świeżego szpinaku, możemy użyć mrożonego, który należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Możesz też użyć:
Zamiast łososia – filetów z wędzonej makreli

Vote it up
278
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!