Letnia sałatka z kuskusu

Delikatny kuskus z odrobiną sosu winegret oraz grillowanymi warzywami, miękkim bobem lub groszkiem i kurczakiem

 

Składniki na 4 porcje:


-  200 g kuskusu
-  400 ml wrzątku lub wywaru (z kostki)
-  2 zielone lub czerwone papryki, przekrojone na ćwiartki
-  1 cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki
-  150 g mrożonego bobu lub 100 g zielonego groszku
-  5 łyżek sosu winegret
-  1–2 łyżki soku z cytryny
-  1 kawałek cynamonu, rozkruszony
-  4 łyżki prażonych płatków migdałów plus nieco do podania
-  400 g pieczonego kurczaka, posiekanego
-  15 g posiekanej natki pietruszki lub listków świeżej kolendry

1 porcja • 473 kcal • 39 g białka • 21,5 g tłuszczów (w tym 3 g NKT) • 32 g węglowodanów

1. Namoczyć kuskus

Rozgrzać mocno opiekacz. Zalać kuskus wrzątkiem lub wywarem, dodać łyżeczkę soli i odstawić, by się namoczył, a w tym czasie upiec warzywa.

2. Upiec warzywa

W czasie gdy kuskus się moczy, wstawić paprykę i cukinię do opiekacza na 15 minut, przewracając w razie potrzeby na drugą stronę. Po tym czasie warzywa powinny być przyrumienione i miękkie. Pokroić na małe kawałki.

3. Ugotować bób

W czasie gdy warzywa się pieką, wrzucić bób lub groszek do rondla z wrzątkiem. Gotować 3 minuty, odlać i wypłukać bieżącą zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrać bób.

4. Wykończyć sałatkę

Szybko spulchnić kuskus widelcem. Dodać winegret, sok z cytryny, cynamon, płatki migdałów, grillowane warzywa i mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane zioła i starannie wymieszać. Podawać sałatkę udekorowaną cząstkami cytryny.

Możesz też użyć: 

Aby tę sałatkę mogli jeść także wegetarianie, należy zastąpić kurczaka 400 g fasolki flageolet, odsączonej i wypłukanej. Lekko wymieszać z 2 łyżkami sosu winegret lub łyżką oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny. Na koniec doprawić czarnym pieprzem.

Vote it up
242
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!