Kwinoa z szaszłykami warzywnymi

Kwinoa to cudowne zboże Inków. My przyrządzimy z niego kolorowe i pożywne danie przypominające pilaw i podamy je z szaszłykami warzywnymi

 

Skladniki na 4 porcje:

- 150 g komosy ryżowej, wypłukanej
- 400 ml gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
- 500 g mieszanki warzyw: cząstki czerwonej cebuli, kawałki cukinii oraz czerwonej i zielonej papryki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2–3 gałązki świeżego tymianku
- 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
- 15 g masła
- 125 g mrożonego groszku lub zielonej fasolki szparagowej
- 250 g marynowanego tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku lub kilka kropli tabasco
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki octu balsamicznego

1 porcja • 341 kcal • 15 g białka • 15 g tłuszczów (w tym 3 g NKT) • 39 g węglowodanów


1. Ugotować komosę

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wsypać komosę do rondla i wlać wywar. Dodać po 1/2 łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut.

2. Przyrządzić szaszłyczki

W czasie gdy komosa się gotuje, nabić warzywa na 8 metalowych szpadek, posmarować olejem i posypać odrobiną listków z gałązek tymianku (szaszłyczki można też przyrządzić na drewnianych szpadkach, ale należy je najpierw moczyć w zimnej wodzie 15–30 minut, by nie spaliły się w piekarniku). Ułożyć w płaskiej brytfannie i doprawić solą i pieprzem. Piec 10–12 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.

3. Doprawić komosę

Wymieszać kukurydzę z komosą w rondlu. Dodać masło, groszek lub fasolkę oraz tofu. Doprawić chili w proszku lub sosem tabasco. Przykryć ponownie rondel i gotować na małym ogniu 5 minut. Zestawić z palnika i odstawić na 5 minut. Dodać natkę pietruszki i wymieszać widelcem.

4. Podawać

Skropić szaszłyczki octem balsamicznym i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut, aż zmiękną. Podawać z komosą.

Rada:
• Komosę ryżową należy starannie wypłukać przed użyciem, ponieważ jest pokryta saponinami, naturalnymi substancjami o gorzkim smaku.
• Komosa to produkt wysokobiałkowy, łatwo z niej przygotować pełnowartościowy posiłek, wzbogacając ją odrobiną dodatkowego białka i warzywami.

Vote it up
218
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!