Kuchenka mikrofalowa

Zapytaj, zanim kupisz

Oto rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę, kupując to urządzenie:

Rozmiar
Są kuchenki kompaktowe (pojemność 15–20 l), rodzinne (20–25 l) i duże (30–40 l), w których talerz obrotowy ma średnicę 30 lub 40 cm. Warto sprawdzić, jak otwierają się drzwi.

Moc
Od niej zależy czas potrzebny do podgrzania, ugotowania i rozmrożenia potaw. Większość kuchenek ma moc 750–800 W. Lepsze modele mają ok. 1000 W. Ważne, by była możliwość regulacji mocy. Moc kuchenek turbo do specjalnych zastosowań dochodzi do 3000 W.

Sterowanie
Wygodniejsze jest elektroniczne niż mechaniczne. W modelach z funkcją inteligentnego sterowania po włożeniu potrawy do środka i określeniu sposobu przyrządzenia czujniki ciężaru i wilgotności ustawią czas oraz moc automatycznie.

Grill
Kuchenki z tą funkcją mają dodatkowe oznaczenie mocy grilla (od 700 do 1700). Wybierz model z grzewczą lampą kwarcową i kilkoma poziomami regulacji mocy.

Termoobieg
Ta funkcja zamienia kuchenkę mikrofalową w prawdziwy piekarnik, w którym potrawy pieką się szybciej i bardziej równomiernie niż w tradycyjnych urządzeniach.

Inne funkcje
Producenci ciągle coś dodają (i podnoszą cenę). Nowoczesne kuchenki potrafią gotować na parze, przyrumieniać mięso, sprawiać, że pizza staje się chrupka (funkcja crisp), podtrzymywać ciepło, a za pomocą dodatkowej grzałki– zrumieniać potrawy z obu stron jednocześnie. Niektóre modele mają też funkcję samooczyszczania za pomocą pary.

Inwerter
Zaawansowana, energooszczędna technologia, która, w odróżnieniu od tradycyjnego mechanizmu pulsacyjnego, zapewnia stały dopływ ciepła, dzięki czemu potrawy podgrzewane są szybciej i dokładniej.

• Ważne!
• Wydajność 1000 W
• Co najmniej 5 poziomów mocy
• Grill
• Termoobieg

Miesięcznik Reader’s Digest nr 9/2013

Vote it up
541
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!