Kuchenka indukcyjna

Dlaczego warto ją wybrać? Bo pozwala gotować najoszczędniej

Cewka pod płytą kuchenki wytwarza pole indukcyjne, które szybko i bez strat energii rozgrzewa garnek. Wady tej metody: współdziała tylko ze specjalnymi garnkami, a wytwarzane przez  kuchenkę pole indukcyjne może  zakłócać pracę rozruszników serca.

Zużycie energii
Średnio 6–10 kW dziennie.
Klasa energooszczędności
Szukaj kuchenki, która ma klasę A, a jeszcze lepiej A+.

Ustawienia
Możliwość gotowania potraw z różną intensywnością  pozwala podgrzać każdą  potrawę do optymalnej temperatury. Niektóre kuchenki mają  16–18 różnych poziomów mocy.

Powierzchnia
Płyty kuchenek zwykle są ceramiczne, ale do wyboru są też wykonane  z hartowanego szkła. W zasadzie  różnią się tylko wyglądem.

Detektor garnka 
Kuchenka podgrzewa  potrawę tylko gdy w polu gotowania znajduje się garnek (z zawartością)  i tylko, gdy garnek pasuje rozmiarem do pola.  Dzięki temu zabezpieczeniu  kuchenka nie podgrzewa  np. małych metalowych przedmiotów położonych na niej przez  nieuwagę.

Wskaźnik nagrzania płyty
Po długotrwałym gotowaniu może się nagrzać także płyta, o czym  informuje ten wskaźnik.

Panel sterowania
W zaawansowanych modelach kuchenek można ustawić wszystkie parametry gotowania, używając panelu dotykowego z wielofunkcyjnym  wyświetlaczem.

Programator
Każde z pól gotowania można dowolnie zaprogramować.  Po zakończeniu  programu pole wyłączy się automatycznie.

Wyłącznik  bezpieczeństwa
Jeśli garnek się przegrzeje, bo np. wygotuje się z niego woda,  kuchenka samoczynnie się wyłączy.

Vote it up
558
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!