Komosa z młodymi porami i pieczarkami

Bogata w białko komosa ryżowa doskonale komponuje się z drobnymi pieczarkami i młodymi porami oraz sokiem z cytryny. To lekkie i proste danie

 

Skladniki na 4 porcje:

- 4 łyżki mieszanki ziaren, np. pestek dyni i słonecznika
- 25 g masła
- 150 g młodych porów, pokrojonych ukośnie na kawałki długości 2 cm
- 175 g drobnych pieczarek
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 225 g komosy ryżowej, wypłukanej
- 750 ml dobrze doprawionego wywaru warzywnego (z kostki)
- 1/2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
- sok i skórka otarta z 1 małej cytryny
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

1 porcja • 333 kcal • 13 g białka • 16 g tłuszczów (w tym 5 g NKT) • 36 g węglowodanów


1. Uprażyć ziarna

Prażyć na średnim ogniu pestki dyni i słonecznika 2–3 minuty w dużym suchym rondlu. Przełożyć na talerz i odstawić.

2. Usmażyć pory i grzyby

Roztopić masło w tym samym rondlu. Wrzucić pory, pieczarki i czosnek. Smażyć na niezbyt dużym ogniu minutę, cały czas mieszając.

3. Ugotować komosę

Wsypać do tego samego rondla komosę, wlać wywar i dodać zioła. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zamieszać i przykryć. Gotować 15 minut, aż komosa wchłonie większość płynu i będzie miękka, podobnie jak pory i pieczarki.

4. Doprawić

Dodać skórkę i sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Posypać uprażonymi ziarnami i podawać.

Vote it up
260
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!