Keto adaptacja: co jeść żeby schudnąć na diecie ketogenicznej?

Keto adaptacja to pierwszy i zarazem najtrudniejszy krok w przejściu na dietę ketogeniczną. Organizm potrzebuje czasu, aby dostosować się do efektywnego wykorzystywania ciał ketonowych jako podstawowego źródła energii. Keto adaptacja to proces, podczas którego zachodzą zmiany umożliwiające wykorzystywanie tłuszczów i zmniejszenie zapotrzebowania na węglowodany.
 
Adaptacja do ketozy - od czego zacząć?
 
Rozpoczęcie adaptacji na keto zacznij od ograniczenia spożycia węglowodanów do 20-50 g dziennie, a białka do 1-1.5 g na kg masy ciała. Reszta niezbędnych kalorii powinna pochodzić z tłuszczów. Adaptacja na keto obciąża organizm dlatego ważne jest, aby w jej trakcie suplementować potas, magnez i sód, a także witaminy z grupy B.
 
Keto adaptacja - jak zacząć odchudzanie z keto dietą?
 
Adaptacja na diecie ketogenicznej to pierwszy etap diety, ale już podczas niego widoczne są jej efekty odchudzające. Podczas pierwszych dwóch tygodni adaptacja na keto pozwala zrzucić nawet do 4 kg. Oto najważniejsze wskazówki na początek diety:
  • ogranicz węglowodany,
  • zwiększ spożycie tłuszczów,
  • dbaj o odpowiednie nawodnienie
  • jedz tylko wtedy, kiedy odczuwasz głód,
  • zwiększ aktywność fizyczną.
 
Adaptacja na diecie ketogenicznej - po czym poznać, że jesteś zaadaptowany do ketozy?
 
Adaptacja na keto zazwyczaj trwa od 2 do 4 tygodni. Czas ten jest sprawą indywidualną. Skąd wiedzieć, że zakończyliśmy ten proces? Oznaki świadczące, że keto adaptacja przebiegła pomyślnie to:
  • znaczne zmniejszenie lub całkowity brak uczucia głodu,
  • poprawa nastroju i samopoczucia,
  • poprawa koncentracji,
  • lepsza jakość snu,
  • więcej energii.
Co można jeść na diecie ketogennej?
 
Wiele osób przed przejściem na dietę zadaje sobie pytanie: co jeść na keto? Jadłospis na keto adaptacji, a także już po niej powinien opierać się na produktach bogatych w tłuszcze. Istotne jest spożywanie produktów wysokiej jakości, przetworzonych w jak najmniejszym stopniu.
 
Zatem co jeść na keto? Podstawę diety powinny stanowić mięsa (wołowe, wieprzowe, drobiowe) oraz tłuste ryby i owoce morza (łosoś, śledź, makrela, krewetki). Wskazane jest także spożycie orzechów i nasion czy oliwy z oliwek. W celu zapewnienia dziennej ilości białka jedz jaja i nabiał (śmietana, serki wiejskie, twaróg). Jadłospis powinny uzupełniać warzywa o niskiej zawartości cukrów (brokuły, szpinak, kalafior, sałata, cukinia, kapusta).
 
Co jeść na keto adaptacji?
 
Keto adaptacja to okres, w którym należy szczególnie uważać na to, jakie produkty spożywamy. Dzięki temu adaptacja na keto będzie szybsza, a niepożądane skutki uboczne zminimalizowane. Unikać należy przede wszystkim tych produktów, których zawartość węglowodanów łatwo przeszacować.
 
Podczas adaptacji najlepiej spożywać pewne, zalecane produkty. Dzięki temu unikniemy wahań glikemii i wynikających z nich napadów głodu. W takim razie co jeść na keto adaptacji? Wskazane jest spożycie mięs, podrobów, tłustych ryb oraz jajek. Zalecane są też kiszona kapusta oraz ogórki, które stanowią źródło prebiotyków. Oprócz tego ważnym elementem diety są tłuszcze, takie jak masło, smalec czy oliwa z oliwek. Dobrym sposobem na uzupełnienie minerałów w czasie keto adaptacji jest słony domowy rosół (najlepiej wykorzystać sól himalajską).
 
Jadłospis na keto adaptacji
 
Aby dieta-ketogeniczna.com była skuteczna musi być dobrze zbilansowana. Przepisy na keto adaptacji mogą być smaczne i zróżnicowane. Jako pożywne keto śniadanie dobrze sprawdzi się jajecznica z boczkiem czy parówki i sałatka z pomidorów. Na obiad zjedz pieczonego pstrąga lub smażoną pierś z kaczki. Przykładowe kolacje to sałatka z awokado i ogórka lub śledzie po kaszubsku domowej roboty.
 
Materiał Partnera
Vote it up
42
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!