Kawa ziarnista, mielona i rozpuszczalna - walory różnych rodzajów kawy

Nic nie jest białe albo czarne, może za wyjątkiem kawy, choć już sam jej wybór ma odcienie szarości... Kawa ziarnista, mielona czy rozpuszczalna? Mamy różne gusta i potrzeby, na szczęście wybór jest duży, możemy eksperymentować, a każdy rodzaj kawy może poszczycić się pewnymi specyficznymi właściwościami.
 

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista jest kwintesencją bogactwa smaku i aromatu naturalnej kawy. W ziarnach kawy zamkniętych jest ponad 800 różnych związków, w tym przede wszystkim olejki aromatyczne, a ich ostateczny rodzaj i ilość zależą między innymi od mocy jej palenia. Kawy jaśniej palone smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, te palone ciemniej także pijemy solo, choć równie często są wybierane przez amatorów kaw mlecznych, ponieważ dobrze wyczuwalny jest w nich mocny smak. Bez względu jednak na użyte dodatki, kawa ziarnista charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, które zostają w pełni uwolnione w momencie mielenia i parzenia.

Ziarna kawy najlepiej jest mielić tuż przed parzeniem i używać w tym celu młynków żarnowych, które nie przepalają ziaren kawowca, a rozdrabniają je na odpowiednią grubość. Sam zapach świeżo mielonych ziaren przyjemnie pobudza wszystkie zmysły, zanim jeszcze napijemy się filiżanki ulubionego napoju. Dużą zaletą kawy ziarnistej jest to, że możemy ją zaparzyć na wiele różnych sposobów.

Może to być esencjonalne espresso z ekspresu ciśnieniowego, ale też delikatniejsza „mała czarna”, parzona alternatywnymi metodami, jak na przykład przy użyciu french pressu, kawiarki, drippera czy chemexa. Każda z tych metod parzenia wymaga odpowiedniego stopnia zmielenia ziaren - wówczas można wydobyć z nich pełnię smaku. Przyjmuje się, że im dłuższy jest czas parzenia kawy, tym grubiej powinna być ona zmielona. A zatem: drobno mielimy ziarna do ekspresu ciśnieniowego, a grubo np. do chemexu. Parzenie kawy ziarnistej to swego rodzaju rytuał, który zapewnia wyśmienite doznania smakowe, ale równocześnie wymaga trochę wprawy przy mieleniu.

Kawa mielona

Kawa mielona jest fabrycznie pakowana w hermetyczne, małe opakowania o pojemności zazwyczaj 250 gramów. Taka niewielka ilość, przy zachowaniu odpowiednich zasad przechowywania otwartej już kawy mielonej powoduje, że mimo wcześniejszego zmielenia naprawdę długo zachowuje ona smak i aromat po zaparzeniu. Otwartą kawę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu. Można włożyć ją także do szklanego zamykanego pojemnika i trzymać w ciemnym, suchym miejscu.

Największą zaletą kawy mielonej jest jej szybkie przygotowanie! Kawę możemy zaparzyć ulubioną metodą od razu po wyjęciu z opakowania, co ma ogromne znaczenie, kiedy spieszymy się rano do pracy lub też w samej pracy, kiedy w natłoku obowiązków trudno znaleźć dłuższą chwilę czasu. A jak wiadomo, kawa jest niezbędna większości z nas, aby sprawnie funkcjonować.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy jej odpowiednią ilość zalać gorącą wodą. Nie trzeba tutaj trzymać się żadnych procedur czy zasad przy jej parzeniu, ponieważ smak, konsystencja czy klarowność zależą właściwie od proporcji kawy i wody. Podstawowym składnikiem takiej kawy jest esencja wydobyta z kawy ziarnistej, która po wysuszeniu czy liofilizacji przyjmuje formę proszku lub kryształków.

Tak przetworzona kawa bardzo długo zachowuje swoje walory smakowe i jest trwała w przechowywaniu. Kawa rozpuszczalna świetnie sprawdza się w domu i w pracy, ale równie często jest także wykorzystywana jako składnik różnych deserów czy ciast kawowych.

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez jednej czy dwóch kaw, a każdy ma swoje preferencje co do jej rodzaju. Są i tacy, którzy sięgają po różne rodzaje kaw w ciągu dnia, w zależności od nastroju czy ilości wolnego czasu. Nic tylko wybierać, eksperymentować i cieszyć się cudownym aromatem kawy!

Szukasz przepisów z udziałem kawy? Zapraszamy na https://przepisynakawe.pl/

Materiał Partnera

Vote it up
395
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!