Od Trzech Króli do Środy Popielcowej trwa karnawał – czas zimowych zabaw do białego rana, sprzyjający rodzinnym i przyjacielskim spotkaniom na kuligach, balach i domowych prywatkach, obowiązkowo przy suto zastawionym stole!
Bywa, że to my jesteśmy organizatorami i gospodarzami takich przyjęć. Okazuje się wówczas, że największy problem to czym nakarmić gości? Musimy zatem pamiętać, że najważniejszą cechą takiego karnawałowego menu powinny być: łatwość i szybkość przygotowania, wyborny smak, a przede wszystkim walory zdrowotne pozwalające przetrwać w dobrej kondycji i radosnym nastroju całonocne tańce.
Oczywiście nikt z nas nie wyobraża sobie karnawałowej zabawy bez smacznych i efektownych potraw. Mogą to być ostrygi, tatar z łososia czy carpaccio z polędwicy wołowej. Do ich przygotowania zalecam stosowanie świeżych produktów. Jeśli łosoś to tylko z czystych wód norweskich, jeśli polędwica wołowa, to ze sprawdzonego sklepu z ekologicznej hodowli. Łosoś i ostrygi, uznawane za afrodyzjaki, każdego mogą wprawić w romantyczny nastrój.
Na karnawałowym stole nie może zabraknąć wykwintnych spring rolls z wędzonym na gorąco pstrągiem, podanych ze słodkim sosem sojowym aromatyzowanym imbirem i chili. Ze słodkości polecam deser czekoladowy z przyprawami korzennymi serwowany na ciepło z lodami lub sosami owocowymi.
Proponuję jeszcze drinki
koniecznie z dodatkiem mięty
i limonki, nie tylko dla poprawy humorów, ale też orzeźwienia.
Spokojni o nasze i wszystkich gości zdrowie – bawmy się!
SPRING ROLLS Z WĘDZONYM NA GORĄCO PSTRĄGIEM PODANE ZE SŁODKIM SOSEM SOJOWYM AROMATYZOWANYM IMBIREM I CHILI
Składniki na 4 porcje
4 arkusze papieru ryżowego
1 awokado
1 pęczek dymki (bez białych części, tylko szczypior)
1 pomidor bez skóry
1/2 ogórka
300 g wędzonego na gorąco pstrąga
sól
pieprz
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Sos
4 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki drobno posiekanej
papryczki chili
sok z limonki
Przygotowanie
Papier ryżowy namoczyć. Awokado
i warzywa pokroić w duże słupki
i wraz z pokrojonym na kawałki podobnej wielkości pstrągiem ułożyć
na papierze ryżowym. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie uformować roladki. Sos
sojowy wymieszać z imbirem, chili
i sokiem z limonki. Przed podaniem spring rolls skropić sosem sojowym
i posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Prześlij komentarz