Karnawał
 ze smakiem

Dobrze przygotowane menu 
da siłę na wiele godzin tańca

Od Trzech Króli do Środy 
Popielcowej trwa karnawał – czas zimowych zabaw 
do białego rana, sprzyjający rodzinnym i przyjacielskim spotkaniom 
na kuligach, balach i domowych 
prywatkach, obowiązkowo przy 
suto zastawionym stole!

Bywa, że to my jesteśmy organizatorami i gospodarzami takich przyjęć. Okazuje się wówczas, że największy problem to czym nakarmić gości? Musimy zatem pamiętać, że najważniejszą cechą takiego karnawałowego menu powinny być: 
łatwość i szybkość przygotowania, wyborny smak, a przede wszystkim walory zdrowotne pozwalające przetrwać w dobrej kondycji i radosnym nastroju całonocne tańce.

Oczywiście nikt z nas nie wyobraża sobie karnawałowej zabawy bez smacznych i efektownych potraw. Mogą to być ostrygi, tatar z łososia czy carpaccio z polędwicy wołowej. Do ich przygotowania zalecam stosowanie świeżych produktów. Jeśli 
łosoś to tylko z czystych wód norweskich, jeśli polędwica wołowa, to ze sprawdzonego sklepu z ekologicznej hodowli. Łosoś i ostrygi, uznawane
za afrodyzjaki, każdego mogą wprawić w romantyczny nastrój.

Na karnawałowym stole nie może zabraknąć wykwintnych spring rolls z wędzonym na gorąco pstrągiem, podanych ze słodkim sosem sojowym aromatyzowanym imbirem i chili. Ze słodkości polecam deser czekoladowy z przyprawami korzennymi serwowany na ciepło z lodami lub sosami owocowymi.

Proponuję jeszcze drinki 
koniecznie z dodatkiem mięty 
i limonki, nie tylko dla poprawy humorów, ale też orzeźwienia.
Spokojni o nasze i wszystkich gości zdrowie – bawmy się!

SPRING ROLLS Z WĘDZONYM NA GORĄCO PSTRĄGIEM 
PODANE ZE SŁODKIM SOSEM SOJOWYM AROMATYZOWANYM IMBIREM I CHILI

Składniki na 4 porcje
4 arkusze papieru ryżowego
1 awokado  
1 pęczek dymki (bez białych części, tylko szczypior) 
1 pomidor bez skóry 
1/2 ogórka  
300 g wędzonego na gorąco pstrąga  
sól  
pieprz
2 łyżki prażonych ziaren sezamu

Sos
4 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki drobno posiekanej
papryczki chili  
sok z limonki

Przygotowanie
Papier ryżowy namoczyć. Awokado
i  warzywa pokroić w duże słupki 
i wraz z pokrojonym na kawałki podobnej wielkości pstrągiem ułożyć 
na papierze ryżowym. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie uformować roladki. Sos 
sojowy wymieszać z imbirem, chili 
i sokiem z limonki. Przed podaniem spring rolls skropić sosem sojowym 
i posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Vote it up
535
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!