Kanapki z pstrągiem i rukwią wodną

Lekko wytrawna rukiew wodna, cytrynowy majonez, wędzony pstrąg i delikatne jajka przepiórcze to świetne połączenie

 

Składniki na 4 porcje:


-  12 jajek przepiórczych,
-  50 g rukwi wodnej,
-  4 łyżki majonezu,
-  1 łyżka soku z cytryny,
-  8 grubych kromek żytniego chleba,
-  3 wędzone filety z pstrąga bez skóry (ok. 75 g każdy), rozdrobnione
.

1 porcja • 349 kcal • 21 g białka • 20 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 23 g węglowodanów

1. Ugotować jajka

Włożyć jajka przepiórcze do rondelka z lekko wrzącą wodą i gotować 11/2–2 minuty, w zależności od tego, czy chcemy, żeby były ugotowane na półtwardo czy na twardo. Włożyć do zimnej wody, żeby ostygły.

2. Przyrządzić majonez z rukwią

Odłożyć kilka gałązek rukwi do przybrania, a resztę posiekać grubo, odrzucając bardzo grube łodyżki. Wymieszać posiekaną rukiew z majonezem i sokiem z cytryny.

3. Przygotować kanapki

Posmarować każdą kromkę chleba z jednej strony równą warstwą majonezu. Ułożyć na wierzchu rozdrobnionego pstrąga. Ostrożnie obrać jajka, przekroić na połówki i ułożyć po trzy na każdej kanapce. Poprószyć odrobiną pieprzu i udekorować rukwią wodną.

Vote it up
311
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!