Kawa do ekspresu ciśnieniowego - jak i jaką wybrać?

Rok temu, po dwudziestu pięciu latach przekonywania o szkodliwości kawy, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zmieniła zdanie na temat najbardziej lubianego napoju na całym świecie i ogłosiła, że aromatyczny płyn nie jest rakotwórczy. Przeciwnie: w niektórych przypadkach może przeciwdziałać nowotworom. Badacze podkreślają jednak, że w piciu kawy należy zachować umiar. Tylko wtedy będzie służyć, a nie szkodzić zdrowiu.
 
Zaskakująca opinia WHO i Departamentu Zdrowia sprawiła, że nawet sceptycy coraz częściej z rozkoszą sięgają po filiżankę aromatycznej kawy, dostarczając sobie nie tylko przyjemności, ale również zdrowia. Tym samym sprzedawcy sprzętu RTV i AGD zaobserwowali większe zainteresowanie urządzeniami parzącymi ulubiony napój, a w sklepach specjalistycznych pojawia się coraz więcej osób pytających, jaka kawa do ekspresu jest najlepsza.
 
Postaw na jakość i świeżość
 
Nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jaka kawa do ekspresu jest najlepsza, jednak bez wątpienia można powiedzieć, że doskonałym wyborem będzie zakup świeżego produktu, ponieważ ten zachwyci aromatem i smakiem. Będzie również bogaty w swoje cenne właściwości i z pewnością postawi na nogi niejednego zaspanego nocnego marka. Kolejnym czynnikiem wpływającym na wybór kawy powinna być oczywiście jakość. Im lepsza, tym smaczniejszy i bardziej aromatyczny napój przygotowany w domowym zaciszu. Warto pamiętać, że zarówno o jakości, jak i o świeżości ziaren świadczy opakowanie. Jeśli jest nieszczelne lub uszkodzone, z pewnością nie możemy liczyć na filiżankę pachnącej kawy. Prędzej uda nam się przygotować znaną z poprzedniej epoki lurę. Kupujmy uważnie!
 
Wybierz swój ulubiony gatunek i smak
 
Kawa to również różne smaki i aromaty. Na rynku znajdziemy ziarna z różnych gatunków drzew. Każde z nich mają swoje własne, niepowtarzalne walory smakowe. Najpopularniejszymi rodzajami kawy dostępnymi w sklepach są arabika i robusta. Pierwszą z nich charakteryzuje szlachetny i delikatny smak. Ziarna arabiki mają aż 60% olejków zapachwych niż ich robustowe odpowiedniki, przez co doskonale nadają się do przygotowywania mocnego, aromatycznego i wręcz oleistego espresso. Z kolei robusta słynie ze swojego gorzkawego posmaku, który nie wszystkim odpowiada. Jej zaletą jest jednak wysoka zawartość kofeiny, dlatego ten gatunkiem doskonale pobudza i jest zbawieniem w czasie dnia pełnego wyzwań.  W wielu sklepach znajdziemy również mieszanki obu typów ziaren. W zależności od proporcji mają różny smak. Warto znaleźć swoją ulubioną kompozycję, by na co dzień cieszyć się pyszną kawą.
 
Smakowa kawa do ekspresu ciśnieniowego? Czemu nie!
 
Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się smakowa kawa do ekspresu (https://www.dolce-gusto.pl/flavours) sprzedawana w kapsułkach. To bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie, szczególnie dla zapracowanych. Wbrew pozorem koncentrat zamknięty w niewielkich pojemnikach nie jest gorszy od ziaren mielonych bezpośrednio przed przyrządzeniem napoju. Przeciwnie. Smak  i aromat zamknięte w małych kapsułkach pozwalają na przygotowanie kawy jak z najlepszej kawiarni. Ponadto dzięki temu sprytnemu rozwiązaniu z łatwością ugościmy naszych bliskich filiżanką delikatnego cappuccino, intensywnego espresso czy ciekawego macchiato. Wszystko to bez wychodzenia z domu i z pomocą zaledwie jednego, ekspresowego guzika.
 
Zwróć uwagę na cenę
 
Wybierając kawę do ekspresu ciśnieniowego, warto zwrócić uwagę również na cenę produktu, ponieważ ta zazwyczaj idzie w parze z jakością. Uprawa ziaren kawowca to niełatwe zadanie, a zbiór plonów i ich obróbka to naprawdę ciężka praca, dlatego produkty sprowadzane do Europy nie są najtańsze. Dodatkowe koszty są związane z transportem kawy oraz sposobami jej przechowywania i pakowania. Na końcową cenę składa się więc cały łańcuch działań i właśnie z tego powodu za kilogram ziaren dobrej jakości przyjdzie nam słono zapłacić. Trzeba jednak pamiętać, że kawa nie musi być wyjątkowo droga. Również ta z nieco niższej półki cenowej może doskonale smakować, zachowując swoje cenne właściwości i walory. Warto zatem próbować i szukać swojego ulubionego producenta.
 
Wybór najlepszej kawy do ekspresu nie jest łatwym zadaniem, ale chwila cierpliwości i odrobina dociekliwości powinny doprowadzić każdego z nas do swojego ulubionego producenta i gatunku ziaren. Osoby, którym zależy na wygodzie oraz na łatwym wyborze najlepszej kompozycji smakowej, polecamy kawy smakowe zamknięte w małych kapsułkach. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak pobudza zmysły i poprawia humor na cały dzień.
 
Materiał Partnera
Vote it up
6
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!