Jak długo przechowywać świeżą żywność?

Większość produktów kupowanych w supermarketach jest oznaczonych datą przydatności do spożycia
 

Produkty surowe
Ryby dwa dni; mięso, surowa kiełbasa i drób trzy dni; bekon tydzień; zielone warzywa, sałatki i miękkie owoce dwa do trzech dni; sery, jajka i mleko do tygodnia.

Produkty ugotowane
Wędliny i przetwory rybne – tydzień; potrawy duszone, curry i zapiekanki – dwa do trzech dni; gotowane warzywa – jeden do dwóch dni; ugotowany makaron lub kasza – jeden do dwóch dni. Resztki można przechowywać w lodówce przez dzień lub dwa – często warto ugotować nieco więcej i wykorzystać do innego szybkiego dania.

Uwaga: gotowany ryż
Ryż może być przyczyną zatrucia pokarmowego, ponieważ rozwijają się w nim szkodliwe bakterie. Nie należy trzymać ryżu w lodówce dłużej niż 1–2 dni.

Właściwy pojemnik
Puszki rdzewieją w lodówce, więc zawartość otwartej puszki należy przełożyć do szczelnego plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki. Sosy w słojach i tubkach (majonez, pesto, curry, chrzan, koncentrat pomidorowy) można przechowywać w spiżarni, a po otwarciu w lodówce.

Czego nie przechowywać w lodówce
Niektóre produkty należy przechowywać w temperaturze pokojowej – na przykład pomidory (by nabrały smaku), awokado (by dojrzało), cebulę, ziemniaki i warzywa korzeniowe (przechować w chłodnym i ciemnym miejscu) oraz większość owoców, z wyjątkiem leśnych (przechowywane w lodówce banany ciemnieją).

Vote it up
624
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!