Jajka po benedyktyńsku

Jajka w koszulkach smakują rewelacyjnie z szynką i szparagami oraz błyskawicznym sosem holenderskim

 

Podawać z gotowanym na parze szpinakiem lub fasolką szparagową.

4 porcje

•  125 g ugotowanych główek szparagów
  100 g masła
  5 jajek
  1 łyżka soku z cytryny
  2 łyżki chudego creme fraiche
  4 zwykłe lub pełnoziarniste bułeczki, przekrojone na połówki
  8 cienkich plasterków szynki gotowanej lub parmeńskiej (ok. 200 g)
  2 łyżeczki octu

1 porcja • 539 kcal • 28 g białka • 34 g tłuszczów (w tym 18 g NKT) • 32 g węglowodanów

1. Ugotować szparagi

Rozgrzać mocno opiekacz. Wrzucić główki szparagów do małego rondla z wrzątkiem i gotować 2 minuty, aż trochę zmiękną. Można je też gotować na parze 2 minuty. Odlać, przykryć i ustawić w ciepłym miejscu. Napełnić patelnię o grubym dnie wrzątkiem do wysokości 2,5 cm. Doprowadzić wodę ponownie do wrzenia i zdecydowanie zmniejszyć ogień.

2. Przygotować sos

Roztopić masło w małym rondlu. Wbić jajko do miksera. Dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz. Lekko utrzeć. Nadal ucierać i wlać do miksera cienkim strumieniem roztopione masło. Utrzeć, żeby powstał gęsty sos. Dodać creme fraiche i ucierać jeszcze kilka sekund. Przykryć sos i ustawić w ciepłym miejscu.

3. Przygotować mufinki

Opiec bułeczki w opiekaczu. Ułożyć połówki bułeczek na osobnych talerzach. Ułożyć na każdej plaster szynki, a na nim główkę szparaga. Ustawić w ciepłym miejscu.

4. Ugotować jajka

Wbić jedno z pozostałych jajek do filiżanki. Dodać ocet do wrzątku na patelni. Ostrożnie wlać jajko do wrzątku tuż przy brzegu patelni.

Wbić resztę jajek, starając się, by były równomiernie rozłożone na patelni. Szybko zebrać białko za pomocą dwóch łyżek, żeby utworzyło kulę wokół żółtka. Przykryć patelnię pokrywką lub folią aluminiową i gotować 4–5 minut, żeby białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne.

5. Podawać danie

Wyjąć jajka z wody łyżką cedzakową, ułożyć na połówkach bułeczek. Polać ciepłym sosem i podawać od razu.

Możesz też użyć:

•   Zamiast szynki – 200 g cienkich plasterków wędzonego łososia, zimnego upieczonego łososia, białego mięsa krabów lub gotowanych, obranych krewetek.

•   Zamiast bułeczek użyć 4 ziemniaków. Nakłuć je w kilku miejscach ostrym czubkiem noża, włożyć do kuchenki mikrofalowej ustawionej na wysoką moc i gotować 8 minut. Odwrócić i gotować jeszcze 1–2 minuty, aż zmiękną. Odstawić na 2 minuty. Przekroić na połówki i każdą lekko wydrążyć, by zrobić miejsce na jajko.

Vote it up
343
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!