Gruszki i mango na ciepło

Wystarczą dwie puszki owoców, by wyczarować egzotyczny deser. Kilka ziarenek kardamonu i nieco soku wyciśniętego z limonki nadaje ciekawy smak temu orzeźwiającemu i aromatycznemu deserowi

 

Składniki na 4 porcje:

-  425 g plasterków mango w syropie z puszki,
-  425 g ćwiartek gruszek w syropie z puszki,
-  sok i grubo otarta lub cienko okrojona skórka z 1 limonki,
-  9 zielonych strączków kardamonu,
-  2 łyżki orzeszków pistacjowych, posiekanych
.

1 porcja • 165 kcal • 3 g tłuszczów (w tym 0,4 g NKT) • 36 g węglowodanów

1. Przygotować owoce

Odcedzić mango i gruszki w sitku ustawionym na rondlu. Mocno potrząsnąć sitkiem i przestawić je na miskę. Jeśli plasterki mango są grube, przekroić na cieńsze.

2. Przyrządzić syrop

Dodać do rondla z syropem skórkę i sok z limonki. Naciąć każdy strączek kardamonu nożykiem i wrzucić do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu 5–6 minut, aż połowa syropu odparuje i nabierze aromatu kardamonu.

3. Połączyć składniki i podawać

Nałożyć plasterki mango i ćwiartki gruszek do 4 dużych płytkich pucharków, w czasie gdy gotuje się syrop. Polać syropem (kardamon można usunąć), posypać orzeszkami pistacjowymi i podawać.

Możesz też użyć:

•   Zamiast limonki i kardamonu – skórki otartej z pomarańczy (bez soku) oraz kawałek cynamonu,
•   Orzeszki pistacjowe zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonymi płatkami migdałów,
•   Zamiast mango i gruszek użyć 425 g brzoskwiń i 425 g liczi z puszki.

Vote it up
225
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!