Świetny dodatek do makaronu z tym sosem to orzeźwiająca sałatka z plasterków pomidorów z cieniutkimi krążkami pora lub cebuli.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu farfalle
- 300 g różyczek brokułów
- 50 g anchois, odsączonych
- 2 łyżki chudego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 małe ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 mały pęczek natki pietruszki, posiekany
- 1/4 łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
- 20 g masła
- świeżo starty parmezan, do podania
1 porcja • 417 kcal • 18 g białka • 14 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 58 g węglowodanów
1. Ugotować makaron i brokuły
Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Okroić różyczki brokułów z twardych fragmentów łodyżek i pokroić na połówki lub ćwiartki, by powstały drobne różyczki. Wrzucić do makaronu na ostatnią minutę gotowania. Odcedzić makaron i brokuły, ale zachować około 100 ml wody.
2. Usunąć sól z anchois
W czasie gdy makaron się gotuje, namoczyć filety anchois w mleku przez 5 minut, by usunąć z nich nieco soli. Odsączyć i posiekać.
3. Usmażyć dodatki smakowe
Rozgrzać oliwę w gorącym rondlu, w którym gotowaliśmy makaron. Wrzucić posiekane anchois, czosnek, natkę pietruszki i pokruszone suszone płatki chili. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
4. Połączyć składniki i podawać
Dodać do rondla makaron, brokuły i zachowaną wodę. Delikatnie wymieszać i doprawić sporą szczyptą czarnego pieprzu. Dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Nałożyć na podgrzane talerze i podawać od razu z parmezanem (niekoniecznie).
Dodatki:
• Wrzucić łyżkę kaparów lub 50 g posiekanych suszonych pomidorów do rondla wraz z posiekanymi anchois i dodatkami smakowymi w punkcie 3.
• Dodać 250 g gotowanych, obranych krewetek do rondla razem z anchois i dodatkami smakowymi w punkcie 3. Smażyć 3 minuty, jeśli krewetki są świeże, lub 4 minuty, jeśli mrożone.
Prześlij komentarz