Elektryczna maszynka do mięsa - nie trać czasu na ręczne mielenie mięsa

Elektryczna maszynka do mięsa – urządzenie, które warto mieć w domu, czy zbędny sprzęt? Sprawdzamy, jakie zalety mają elektryczne maszynki i co można zrobić za ich pomocą.
 
Maszynka do mięsa – czy jest potrzebna?
 
Można sobie zadawać pytanie, czy w czasach, w których bez problemu kupimy w sklepie mięso mielone, posiadanie maszynki do mięsa w ogóle ma sens. Niestety, mielonemu mięsu oferowanemu w sklepach daleko do doskonałości. Mimo nienagannego wyglądu nie można mieć żadnej pewności, czy do mielenia nie trafiły składniki niemające z mięsem nic wspólnego. Mieląc w domu, mamy pewność, że do naszych wyrobów trafia tylko mięso i to dokładnie takie, jakie chcemy. To ważne szczególnie przy pieczeniu pasztetów, gdzie jakość mięsa ma decydujący wpływ na smak i konsystencję wyrobu.
 
Ponadto warto pamiętać, że maszynka do mięsa przydaje się także w innych sytuacjach.
 
Elektryczna maszynka do mięsa – zastosowanie
 
Wbrew nazwie elektryczna maszynka do mięsa nie służy tylko do mielenia mięsa. Właściwie można ją uznać za urządzenie wielofunkcyjne. Poza tradycyjnym mieleniem mięsa na kotlety, pasztety czy gołąbki, możemy zmielić ziemniaki na placki lub pyzy, zmielić twaróg na sernik, mak na makowiec. Ba – dobrą maszynką do mięsa zmielimy nawet kawę! Dzięki dodatkowym przystawkom posiekamy warzywa na sałatki, zrobimy domowe kiełbasy, kebbe i kruche ciasteczka.
 
Na co zwrócić uwagę przy wyborze elektrycznej maszynki do mięsa
Wysoka cena nie zawsze idzie w parze z wysoką jakością. I odwrotnie. Często produkty  mniej znanych firm cechują się wysoką jakością przy zachowaniu znacznie niższej ceny. Wniosek? Wybierając maszynkę do mięsa lepiej nie sugerować się ceną. O wiele ważniejsze są inne cechy:
 
– Producent – najlepiej polski lub europejski. W przypadku konieczności dokupienia części zamiennych nie będzie z tym problemu (Przykładem mogą być maszynki do mięsa w sklepie eldom.eu do których oferowana jest bogata oferta akcesoriów i części zamiennych). 
 
– Moc urządzenia – dobra maszynka powinna mieć moc nominalną minimum 400 Watów.
 
– Wydajność mielenia – dobra maszynka potrafi zmielić półtora kilograma mięsa w minutę.
 
– Wymienne sita – w zależności od mielonego produktu może zaistnieć potrzeba użycia sita o mniejszych bądź większych oczkach. Dobra maszynka do mięsa powinna posiadać przynajmniej trzy wymienne sita.
 
– Liczba stopni prędkości – absolutne minimum to dwa: jeden do mielenia, drugi do robienia ciasteczek lub kiełbas.
 
– Dodatkowe przystawki – na przykład tarka, zestaw masarski, szatkownica.
 
– Dwa kierunki pracy silnika – wygodna funkcja umożliwiająca wycofanie wsadu w momencie, gdy maszynka zablokuje się. Najczęściej zdarza się to wówczas, gdy w mięsie znajdują się chrząstki. Ta funkcja pozwala na dokładniejsze mielenie twardych produktów.
 
– Długość kabla zasilającego – przy innych cechach elektrycznej maszynki do mielenia mięsa ta może wydawać się błahostką, w rzeczywistości jest bardzo ważna. Krótki kabel wymusza ustawienie maszynki niezgodnie z miejscem, które jej wybraliśmy.
 
– Antypoślizgowe nóżki – dzięki nim maszynka nie ślizga się podczas pracy.
 
Maszynka elektryczna kontra ręczna
 
Przy wyborze maszynki do mięsa niemal zawsze pojawia się pytanie: „Czy na pewno potrzebujemy maszynki elektrycznej?” W końcu ręczne maszynki były w użyciu przez wiele lat i nadal są wybierane przez zagorzałych zwolenników tradycji. Jednak maszynki elektryczne mają kilka cech, których brakuje maszynkom ręcznym:
 
– Szybkość mielenia – wykorzystanie maszynki elektrycznej pozwala zaoszczędzić sporo czasu, ręczne zmielenie mięsa trwa znacznie dłużej. 
 
– Wygoda – używanie ręcznej maszynki wymaga często użycia niemałej siły, co przy mieleniu większej ilości mięsa może być kłopotliwe.   
 
– Sposób montowania – elektryczną maszynkę po prostu stawiamy na blacie i używamy. Ręczne były przykręcane do stołów, stołków, blatów, stolnic. Niestety niszczyły powierzchnie. Mocno przykręcone uchwyty pozostawiały wgniecenia. Słabsze przykręcenie sprawiało, że maszynka była niestabilna.
 
– Wyposażenie dodatkowe – w tradycyjnych maszynkach jest bardzo ubogie, o ile w ogóle jest.
 
– Cena – różnica w cenie maszynek ręcznych i elektrycznych jest tak nieduża, że w praktyce można ją pominąć. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę zużycie prądu, trzeba pamiętać, że jest ono relatywnie niskie, a oszczędność czasu naprawdę duża i warta tych kilkudziesięciu groszy, które zapłacimy za prąd.
 
Elektryczna maszynka do mięsa a robot kuchenny
 
Wiele robotów kuchennych ma przystawkę w postaci maszynki do mielenia mięsa. Jednak osoby, które często korzystają z tej funkcji, narzekają na długie i skomplikowane przygotowania. W ich opinii lepiej wybrać robota bez maszynki i kupić maszynkę oddzielnie.
 
Materiał Partnera
Vote it up
77
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!