„Małe co nieco” z tropikalnych owoców

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi deserów owocowych. Ten szybki do przyrządzenia smakołyk składa się z makaroników migdałowych z dodatkiem sherry, owoców tropikalnych, kremu jajecznego i gęstej śmietany

 

Składniki na 6 porcji:


-  250 g miękkich makaroników migdałowych, około 18 sztuk,
-  9 łyżek słodkiego sherry,
-  440 g mieszanki owoców tropikalnych w syropie,
-  425 g chudego kremu custard (ze słoika lub puszki),
-  200 ml śmietany kremówki
.

1 porcja • 471 kcal • 27 g tłuszczów (w tym 12 g NKT) • 47 g węglowodanów

1. Zwilżyć makaroniki

Rozdzielić je do 6 pucharków deserowych o pojemności 200 ml. Skropić makaroniki w każdym pucharku 11/2 łyżki sherry.

2. Dodać owoce

Odsączyć owoce, zachowując syrop. Nalać 2 łyżki syropu do każdego pucharka. Zachować 4–5 owoców do udekorowania, a resztę nałożyć do pucharków.

3. Dodać krem custard i śmietanę

Nałożyć custard łyżką na owoce. Dodać do każdego pucharka dużą łyżkę śmietany. Posiekać zachowane owoce na małe kawałki i posypać nimi deser. Przed podaniem wstawić do lodówki, żeby schłodzić.

Możesz też użyć:

•   Zamiast owoców z puszki – 400 g świeżych truskawek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki, jeśli duże, i wymieszanych z łyżką drobnego cukru, a makaroniki zwilżyć nie sherry, lecz sokiem pomarańczowym,
•   Słodkie sherry można zastąpić likierem pomarańczowym.

Vote it up
187
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!