Składniki na 4 porcje:
- 40 g masła
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miękkiego ciemnego brązowego cukru
- 4 banany, obrane
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- 8 małych kulek lodów waniliowych
1 porcja • 497 kcal • 33 g tłuszczów (w tym 11 g NKT) • 47 g węglowodanów
1. Zacząć przyrządzać sos
Roztopić masło na patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucić pokruszone orzechy i smażyć minutę na średnim ogniu. Dodać cukier i smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
2. Dodać banany
Przesunąć orzechy na bok patelni, by zrobić miejsce na banany. Wrzucić banany i smażyć 30 sekund. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund, delikatnie potrząsając patelnią.
3. Wymieszać składniki sosu
Powoli wlać na patelnię sok z pomarańczy, dodając skórkę – sos zacznie bulgotać i gwałtownie parować, więc należy zrobić to bardzo ostrożnie. Potrząsnąć patelnią i zamieszać orzechy z cukrem. Doprowadzić do wrzenia. Gotować minutę na dużym ogniu, przesuwając nieco banany łyżką i widelcem, by syrop wrzał równomiernie. Powinien on zgęstnieć i zacząć się przypiekać miejscami, tworząc bardzo gęsty sos pokrywający orzechy. Zestawić z ognia.
4. Polać lody sosem
Przekroić banany w poprzek na połówki i ułożyć po 2 na każdym talerzu. Polać sosem orzechowym. Nałożyć po 2 kulki lodów i podawać.
Prześlij komentarz