Deser lodowy z bananem i orzechami

Banany w gęstym sosie orzechowym podane z lodami to doskonały deser, którego przyrządzenie trwa kilka minut. Ten nieco staroświecki smakołyk wzbogacony jest sokiem pomarańczowym, który przełamuje słodycz sosu

 

Składniki na 4 porcje:

  • 40 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miękkiego ciemnego brązowego cukru
  • 4 banany, obrane
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 8 małych kulek lodów waniliowych

1 porcja • 497 kcal • 33 g tłuszczów (w tym 11 g NKT) • 47 g węglowodanów


1. Zacząć przyrządzać sos

Roztopić masło na patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucić pokruszone orzechy i smażyć minutę na średnim ogniu. Dodać cukier i smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
 

2. Dodać banany
Przesunąć orzechy na bok patelni, by zrobić miejsce na banany. Wrzucić banany i smażyć 30 sekund. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund, delikatnie potrząsając patelnią.
 

3. Wymieszać składniki sosu
Powoli wlać na patelnię sok z pomarańczy, dodając skórkę – sos zacznie bulgotać i gwałtownie parować, więc należy zrobić to bardzo ostrożnie. Potrząsnąć patelnią i zamieszać orzechy z cukrem. Doprowadzić do wrzenia. Gotować minutę na dużym ogniu, przesuwając nieco banany łyżką i widelcem, by syrop wrzał równomiernie. Powinien on zgęstnieć i zacząć się przypiekać miejscami, tworząc bardzo gęsty sos pokrywający orzechy. Zestawić z ognia.
 

4. Polać lody sosem
Przekroić banany w poprzek na połówki i ułożyć po 2 na każdym talerzu. Polać sosem orzechowym. Nałożyć po 2 kulki lodów i podawać.

Vote it up
257
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!