Delikatne kotlety jagnięce z rozmarynem

Jedynym dodatkiem, jakim uzupełniamy tę potrawę, jest zielona sałata

 

Miękkie kotlety jagnięce posmarowane delikatnie słodkawą ziołową glazurą oraz ciabattę i bakłażany piecze się razem na ruszcie. Jedynym dodatkiem, jakim uzupełniamy tę potrawę, jest zielona sałata

4 porcje
2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
2 łyżeczki musztardy dijon
4 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
4 chude kotlety z antrykotu jagnięcego (ok. 175 g każdy)
3–4 łyżki oliwy z oliwek
1 bakłażan, pokrojony w grube plastry
8 kromek ciabatty
świeże czerwone porzeczki do przybrania
1 porcja • 474 kcal • 30 g białka • 21 g tłuszczów (w tym 6 g NKT) • 43 g węglowodanów

1. Przygotować glazurę
Wymieszać dżem z musztardą i rozmarynem w małym rondlu. Mocno rozgrzać opiekacz.

2. Upiec mięso i bakłażana
Ułożyć kotlety na ruszcie, posmarować lekko oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Położyć obok plastry bakłażana i również posmarować je oliwą. Opiekać 6–8 minut, przewracając mięso na drugą stronę raz, a plastry bakłażana kilka razy, aż się przyrumienią.

3. Posmarować glazurą
Rozgrzać glazurę na małym ogniu. Posmarować nią lekko kotlety. Piec jeszcze 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i znów posmarować glazurą. Piec 1–2 minuty.

4. Upiec ciabattę
Pod koniec pieczenia mięsa posmarować kromki ciabatty niewielką ilością oliwy i ułożyć je na ruszcie (przesunąć plastry bakłażanów, a jeśli są już przyrumienione, zdjąć je z rusztu i ułożyć w ciepłym miejscu). Piec, aż przyrumienią się z każdej strony.

5. Podawać
Rozgrzać pozostałą glazurę niemal do wrzenia. Ułożyć mięso i bakłażany na talerzach. Polać kotlety gorącą glazurą. Udekorować czerwonymi porzeczkami (niekoniecznie) i podawać z opieczoną ciabattą.

Możesz też użyć:
• Zamiast bakłażanów – 4 dużych płaskich pieczarek.
• Ciabattę można zastąpić przekrojonymi na połówki i opieczonymi mufinkami.

Vote it up
228
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!