Elegancki dodatek do zwykłych dań, czyli dania z kabanosem

Czy jest ktoś, kto nie lubi kabanosów? Po te pyszne, aromatyczne i kuszące kiełbaski sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. A co lubimy w kabanosach? Oczywiście lekko wędzony posmak wysokiej, jakości mięsa wieprzowego, suszonego i lekko słonego oraz poręczny kształt. Nie każdy jednak wie, że nasza polska specjalność to, oprócz dania samodzielnego, wspaniały dodatek do innych potraw. Niekiedy też grają w nich pierwsze skrzypce. Poznajmy, więc kilka pysznych dań z kabanosami.
 

Aromatyczne kabanosy na pierwsze danie - Zupa krem z brokuła

Suszone kiełbaski w postaci ekskluzywnych kabanosów świetnie pasują do zup. Jedną z nich będzie zupa krem brokułowa, która potrzebuje intensywnych dodatków, by nie była zbyt mdła od głównego składnika, a kabanosy świetnie się do tego nadają.

Składniki dla 6 osób:

•    brokuł 2 sztuki
•    ziemniaki 2 duże
•    woda
•    Kabanos wieprzowy Exclusive Tarczyński 6 lasek
•    czosnek 3 ząbki
•    śmietana 30% 5 łyżek
•    sól, pieprz
•    gałka muszkatołowa
•    prażone płatki migdałów

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować wodę i do wrzącej wrzucić pokrojone ziemniaki i czosnek. Gdy będą półmiękkie, dorzucić przepłukanego i podzielonego na różyczki brokuła. Woda powinna przykrywać tylko warzywa. Gotować, aż brokuł będzie lekko miękki. Następnie zmiksować całą zawartość garnka i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gotującej się jeszcze przez chwilę zupy dodać pokrojone na małe kawałki kabanosy i potrzymać chwilę na ogniu. Gotowe danie należy podawać z kleksami śmietany i posypane migdałami.

Na główne danie - Tarta z kabanosem na ostro

To danie nowoczesne, ponieważ tarty dopiero niedawno zawitały do naszych kuchni. Wspaniałe połączenie ciasta kruchego lub francuskiego z wytrawnymi składnikami daje mnóstwo możliwości.

Składniki na 1 tartę dla 6 osób:

•    30 dkg Kabanosa drobiowego Tarczyński
•    2 jajka
•    papryka
•    cebula
•    brokuł
•    40 dkg sera żółtego
•    francuskie ciasto mrożone
•    śmietana 30% szklanka
•    sól, pieprz, chilli, pietruszka, oregano, bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ciasto rozłożyć w formie do tarty, podpiec przez 15 minut w 200 stopniach. Pokroić warzywa i kabanosy, podsmażyć na oliwie, a następnie ułożyć na podpieczonej tarcie. Zmiksować śmietanę z jajkami i przyprawami i zalać tartę. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut, aż ser będzie ładnie zrumieniony.

Szybka kolacja z kabanosem

Kabanos jest wędliną, która pasuje do każdej potrawy. Świetnie komponuje się, jako dodatek do dań z jajek, w tym do omletu. Tutaj pole do popisu ma każdy z wyobraźnią kulinarną. Wystarczy, aby kolorowy omlet mający w swoim składzie paprykę, cebulę , czy oliwki dodatkowo wzbogacić pokrojonymi w plasterki kabanosami, a danie już zyskuje na aromacie i smaku. Czemu też nie dodać suszonych kiełbasek do pizzy czy nawet jajecznicy? A kabanos w szaszłyku, koreczku czy zwykłej sałatce makaronowej lub tradycyjnej jarzynowej nadaje potrawie całkowicie nowy, przepyszny wymiar.

Dlaczego warto sięgnąć po Kabanosy Tarczyński?

Kabanos to cienka i długa kiełbaska, którą przygotowuje się z peklowanego mięsa wieprzowego. Znane są też produkty z dodatkiem mięsa wołowego lub drobiowe, które poznacie na stronie: http://www.tarczynski.pl/pl/produkty/kabanosy-exclusive. Zawsze jednak powinno to być mięso najwyższej, jakości. Dlatego firma Tarczyński przygotowuje swoje kabanosy z najlepszego mięsa, które poddawane jest długotrwałemu suszeniu, a 100 gram ekskluzywnych kabanosów powstaje nawet z 200 gram mięsa. Spróbujcie kabanosów z dodatkiem sera żółtego chilli lub długo dojrzewających. To doskonały dodatek do każdego przyjęcia, jak również wspaniałe urozmaicenie codziennego posiłku.

Materiał Partnera
 

Vote it up
423
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!