Podczas badania w Harvard Medical School 215. diabetyków z nadwagą stosowało klasyczną niskotłuszczową dietę albo dietę śródziemnomorską. Po 4 latach obu grupom udało się stracić tyle samo kilogramów, ale tylko 44% osób odżywających się jak Włosi, potrzebowało leków na cukrzycę w porównaniu z 70% z drugiej grupy.
– To efekt tego, że dieta śródziemnomorska składa się w dużej mierze ze zdrowej żywności, ale też nie bazuje na produktach o zredukowanej ilości tłuszczu, bogatych w rafinowane węglowodany, mówi dr Dariush Mozaffarian z Harvard Medical School.
By mieć bardziej prawidłowy poziom cukru we krwi wystarczy odpowiednio jeść.
Jedz mniej:
* Wołowiny, jagnięciny, wieprzowinay
* Masła, margaryny, substytutów masła
* Niskotłuszczowych krakersów, chipsy
* Ciasteczek o obniżonej zawartości tłuszczu
* Jogurtów tzw „beztłuszczowych”; serów o obniżonej zawartości tłuszczu
* Pieczonych ziemniaków, chleba, ryżu
Jedz więcej:
* Ryb, drobiu, roślin strączkowych
* Oliwy z pierwszego tłoczenia, olei roślinnych (sojowy, rzepakowy)
* Orzechów włoskich i innyc, ziaren słonecznika i dyni; oliwki
* Świeżych owoców
* Całych jaj; jogurtu naturalnego; fety, parmezanu lub sera koziego
* Pieczonych lub grillowanych warzyw z ziołami, skropionych oliwą z oliwek
Prześlij komentarz