Croissanty z szynką w miodzie i jabłkiem

Na eleganckie niedzielne śniadanie lub na piknik nadziejmy croissanty słodkim farszem z jabłek i marchewki oraz szynką

 

Składniki na 4 porcje:


-  4 duże croissanty,
-  1 łyżka majonezu,
-  4 łyżki chudego creme fraiche,
-  1 duża marchewka, grubo starta,
-  1 słodkie jabłko, przekrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane,
-  2 cebule dymki, drobno posiekane,
-  25 g rzodkiewki, pokrojonej na plasterki,
-  50 g orzechów pekan,
-  4 duże plastry opiekanej w miodzie szynki, okrojone z tłuszczu i przekrojone na połówki.

1 porcja • 422 kcal • 13 g białka • 27 g tłuszczów (w tym 9 g NKT) • 33 g węglowodanów

1. Przygotować croissanty

Nakroić croissanty poziomo nożem o ząbkowanym ostrzu tak, by wierzch każdego wciąż był połączony z jednej strony ze spodem.

2. Przyrządzić nadzienie

Utrzeć w misce majonez z cre`me frai^che. Dodać marchewkę, jabłko, dymkę, rzodkiewkę i orzechy pekan. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3. Nadziać croissanty

Nałożyć farsz na spody croissantów. Ułożyć na każdym szynkę. Przykryć wierzchem i podawać natychmiast.

Możesz też użyć: 

•   Oto propozycje innych nadzień,
•   Łosoś z puszki wymieszany z odrobiną majonezu oraz plasterki sera cheddar,
•   Sałata, dojrzałe pomidory i czarne oliwki bez pestek oraz ugotowane na twardo jajko i anchois,
•   Pierś indyka z sałatą oraz odrobiną majonezu,
•   Pieczarki usmażone z wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem i serem mascarpone.

Vote it up
284
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!