Ciasto migdałowe z morelami

Kupmy włoskie paluszki biscotti, dostępne w większych supermarketach i przyrządźmy ten przepyszny deser, świetny na specjalną okazję w środku tygodnia. Jest on bardzo prosty, a robi na wszystkich duże wrażenie

 

Składniki na 4 porcje:


-  3 długie biscotti migdałowe z kawałkami czekolady (ok. 120 g),
-  3 łyżki półwytrawnego sherry,
-  sok i skórka otarta z 1 cytryny,
-  200 g sera ricotta,
-  100 g marcepana, grubo posiekanego,
-  425 g moreli z puszki, odsączonych.

1 porcja • 331 kcal • 13 g tłuszczów (w tym 5 g NKT) • 44 g węglowodanów

1. Nasączyć biscotti

Mocno rozgrzać opiekacz. Przykryć blachę papierem do pieczenia. Ułożyć na nim biscotti tak, by stykały się ze sobą, płaską stroną w dół. Wymieszać sherry z sokiem z cytryny i używając łyżeczki nasączyć biscotti. Odstawić, by namokły.

2. Nałożyć ser na biscotti

Wymieszać ser ricotta ze skórką z cytryny i 2/3 marcepana. Posmarować nim biscotti, pokrywając je całkowicie grubą warstwą z góry i lekko po bokach.

3. Dodać morele

Ułożyć połówki moreli na wierzchu, przekrojoną stroną do góry i posypać resztą marcepana. Wstawić do opiekacza na 25–30 minut, by przyrumienić marcepan. Pokroić na porcje i podawać.

Możesz też użyć:

•   Zamiast sherry – soku pomarańczowego,
•   Morele zastąpić innymi owocami z puszki – brzoskwiniami w plasterkach, połówkami krążków ananasów lub mandarynkami.

Vote it up
211
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!