Ciasto francuskie ze świeżymi figami

Ciasto francuskie pokropione odrobiną wody różanej i z orzeszkami pistacjowymi będzie wspaniałą oprawą dla pysznych świeżych fig

 

Składniki na 6 porcji:

-  375 g gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego, około 34 x 24 cm (potrzebna będzie połowa tego ciasta),
-  2 łyżki wody różanej,
-  40 g orzeszków pistacjowych, posiekanych, plus kilka całych do przybrania,
-  2 łyżki cukru,
-  6 dojrzałych, świeżych fig,
-  6 łyżek jogurtu greckiego,
-  3 łyżki płynnego miodu
.

1 porcja • 301 kcal • 16 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 36 g węglowodanów

1. Pokroić ciasto

Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki. Jeśli czas na to pozwala, pozostawić je, nieotwarte, w temperaturze pokojowej 20 minut. Rozwinąć ciasto i oddzielić połowę, a drugą zachować na później. Pokroić ciasto na 6 kawałków po około 8,5 x 8 cm. Ułożyć na blasze.

2. Upiec ciasto

Skropić ciasto wodą różaną. Posypać orzechami pistacjowymi i cukrem. Piec 10–12 minut, aż ciastka mocno wyrosną i przyrumienią się.

3. Podawać ciastka

W czasie gdy ciastka się pieką, odkroić ogonki od fig i pokroić każdą pionowo na 6 cząstek. Ułożyć ciastka na osobnych talerzykach deserowych. Nałożyć na każde po 3 cząstki figi, a obok łyżkę greckiego jogurtu i 3 cząstki figi w taki sposób, by częściowo były zatopione w jogurcie. Skropić figi miodem, posypać pistacjami i podawać natychmiast.

Możesz też użyć:

•   Zamiast świeżych fig – zielonych fig z puszki lub świeżych truskawek (3 truskawki na ciastku i 3 obok),
•   Można też ułożyć 4–5 świeżych malin na każdym ciastku,
•   Użyć 4 świeżych brzoskwiń lub nektarynek, pokrojonych w plasterki (3 plasterki na ciastku, a 3 obok). Nałożyć na nie łyżeczkę konfitury,
•   Jogurt zastąpić 150 ml śmietany kremówki, ubitej,
•   Zamiast skrapiać miodem, posypać cukrem pudrem.

Vote it up
198
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!