Cholesterol? To Twój problem!

„Jestem stosunkowo młody, nie mam nadwagi. Cholesterol? To nie mój problem.” - tak myśli wiele osób, uważając, że problem zbyt wysokiego cholesterolu dotyczy tylko ludzi w starszym wieku lub z nadwagą.
 

Statystyki zadają tym poglądom kłam. Z badań wynika, że 2 na 3 dorosłych Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Niestety większość z nich nie ma o tym pojęcia. Ty nie bądź w większości!

Wysoki poziom cholesterolu nie boli, nie daje żadnych widocznych objawów. Skutki mogą pojawić się po latach. Podwyższony cholesterol to jeden z najgroźniejszych czynników ryzyka rozwoju chorób serca. Im wcześniej zaczniemy obniżać jego zbyt wysoki poziom, tym większe szanse na zachowanie zdrowego serca.

Przyczyną zbyt wysokiego poziomu cholesterolu mogą być uwarunkowania genetyczne oraz niekorzystny dla zdrowia styl życia (brak ruchu, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu). W dużej mierze jest to jednak skutek niezdrowego odżywiania. Dieta składająca się z tłustego mięsa, ciast, serów, jaj i słodyczy może negatywnie wpływać na nasze serce. To, co jemy, może nam szkodzić, ale może też pomagać. Jednym ze sposobów redukcji cholesterolu jest smarowanie pieczywa margaryną. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie margaryny działają tak samo. Margaryny z kwasami Omega-3-6 mogą hamować wzrost poziomu cholesterolu, utrzymując go w normie. Ale to nie zawsze wystarcza. Gdy poziom cholesterolu jest zbyt wysoki, konieczna jest aktywna redukcja. W Polsce tylko Benecol zawiera estry stanoli roślinnych skutecznie redukujące poziom cholesterolu we krwi.

Stanole roślinne to naturalne substancje obecne w produktach pochodzenia roślinnego. Jednak ich zawartość w owocach i warzywach jest zbyt mała, by działały skutecznie. Aby znacząco obniżyć poziom cholesterolu, należałoby zjeść 91 kg truskawek dziennie lub 500 kg kiwi. Fińscy naukowcy znaleźli prostszy sposób. Ponad 20 lat temu stworzyli Benecol. Produkty Benecol zawierają stanole roślinne w optymalnej ilości, by skutecznie redukować poziom złego cholesterolu we krwi.

Wystarczy spożywać 30 g margaryny Benecol dziennie. To tyle, ile potrzeba na posmarowanie 3 kromek pieczywa. Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania estrów stanoli roślinnych obecnych w produktach Benecol została udowodniona w ponad 60 badaniach klinicznych. Produkty Benecol są sprzedawane w 30 krajach na całym świecie, a w 2009 roku stanole roślinne zostały uznane przez prestiżowy European Journal of Clinical Nutrition za jedno z 10 najważniejszych odkryć w dziedzinie nauk o żywieniu w ciągu ostatnich 30 lat.

Vote it up
723
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!