Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shiitake

Lekko obsmażona chuda wołowina dodana do pysznego wywaru z orientalnymi warzywami i drobnym makaronem jajecznym tworzy naprawdę doskonałą zupę, którą przyrządza się błyskawicznie

 

4 porcje

-  2 łyżki sosu sojowego,
-  1 łyżka oleju sezamowego,
-  2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry,
-  300 g chudego rumsztyku, pokrojonego w cienkie paseczki,
-  1 l wywaru wołowego (z kostki),
-  4 cebulki dymki, pokrojone w krążki,
-  150 g grzybów shiitake, pokrojonych w grube plasterki,
-  200 g małej kapusty pak choi, listki przekrojone na połówki,
-  200–250 g błyskawicznego makaronu chińskiego,
-  1 łyżka oleju słonecznikowego
.

1 porcja • 430 kcal • 26 g białka • 15 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 51 g węglowodanów

1. Przyrządzić marynatę

Wymieszać w misce sos sojowy, olej sezamowy oraz chińskie wino ryżowe lub wytrawne sherry. Wrzucić mięso i starannie wymieszać. Odstawić, żeby się marynowało.

2. Ugotować warzywa w wywarze

Rozgrzać wywar na dużej patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulkę dymkę, grzyby i listki pak choi. Gotować na małym ogniu 2 minuty.

3. Wrzucić makaron

Dodać gniazdka makaronu do wywaru i gotować 2–4 minuty, aż zmięknie.

4. Usmażyć mięso

W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso i smażyć 2 minuty metodą stir-fry, cały czas energicznie mieszając, żeby się obrumieniło. Przełożyć całą zawartość woka lub patelni do wywaru. Doprowadzić ponownie do wrzenia. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Nalać do misek i podawać.

Możesz też użyć: 

Zamiast wołowiny – filetów z piersi kurczaka. Zastąpić wywar wołowy wywarem z kurczaka.

Warto mieć:

Suszone grzyby shiitake. Należy jednak pamiętać, że przed dodaniem do potrawy trzeba je namoczyć w wodzie na 3 minuty, a potem wypłukać, żeby usunąć piasek. Następnie moczyć je jeszcze 30 minut w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Odkroić trzonki i wyrzucić je. Kapelusze przyrządzać tak, jak świeże grzyby. Płyn, w którym je namaczaliśmy, można przecedzić i dodać do wywaru.

Vote it up
264
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!