Bułki z pikantnym nadzieniem

Bułki nadziewamy pikantnym nadzieniem z mielonego mięsa i pomidorów oraz posiekaną sałatą, a podajemy z sałatką pomidorową. To szybkie do przyrządzenia danie dla rodziny, której zapracowani członkowie jadają o różnych porach

 

4 porcje

-  500 g chudej mielonej wołowiny
-  1 cebula, drobno posiekana
-  1 czerwona lub zielona papryka, drobno posiekana
-  200 g pomidorów, posiekanych
-  1 łyżka mąki
-  1 łyżka przecieru pomidorowego
-  150–200 ml wywaru wołowego (z kostki)
-  kilka kropli sosu tabasco
-  2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii lub kolendry
-  4 duże białe lub pełnoziarniste bułki
-  posiekane listki kruchej sałaty i pikantny sos pomidorowy, do podania

1 porcja • 498 kcal • 37 g białka • 17 g tłuszczów (w tym 6 g NKT) • 53 g węglowodanów

1. Usmażyć mięso i warzywa

Rozgrzać mocno duży rondel o grubym dnie. Wrzucić mielone mięso i cebulę. Smażyć na średnim ogniu 7 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Mieszać od czasu do czasu, żeby rozdrobnić większe grudki mięsa. Dodać paprykę i pomidory. Smażyć jeszcze 3 minuty. Poprószyć mąką.

2. Wlać wywar

Wymieszać wywar z przecierem pomidorowym. Dodać sos tabasco i bazylię lub kolendrę. Wlać 150 ml wywaru do mięsa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić 10 minut. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wywaru. Doprawić solą i pieprzem.

3. Podawać

Przekroić bułki poziomo na połówki i lekko je opiec. Ułożyć na każdym spodzie nieco sałaty i polać sosem mięsnym. Każdy ze stołowników może dodać sobie trochę ostrego sosu chili według uznania.

Vote it up
219
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!