Bułgaria – kraina piratów, wina i różanego olejku

Dawno dawno temu, kiedy Bóg był już zmęczony aktem tworzenia, wezwał swego zaufanego anielskiego sługę, aby ten pomógł mu mądrze i sprawiedliwie podzielić cała Ziemię między wszystkie narody świata. Ten sumiennie wykonał swoje zadanie, jednak zapomniał o jednym człowieku. Bóg dostrzegł ów samotnika i w ramach rekompensaty obdarował go małym skrawkiem raju. Tym miejscem okazała się Bułgaria.
 

Nie przegap tych miejsc!

Bułgaria znana jest z przepięknych piaszczystych plaż. Skąd się wziął ów wspaniały piasek? Ponoć swoją niemałą cząstkę odgrywają sami piraci, którzy chętnie zakopywali ogromne ilości złota, klejnotów i srebra na bułgarskich przylądkach. Matka Natura, rozzłoszczona tak niecnym zachowaniem, ukarała mężczyzn, rozkruszając ich cenny skarb głęboko pod ziemią. Kiedy piraci zaczęli go szukać i przekopywać cały ląd, pod spodem znajdowali tylko piękny, złoto-biały piasek…

Be względu na to, jak Bułgarzy cenią i kultywują lokalne legendy, nie sposób odmówić ich krajowi piękna. Bez względu na to, czy tę bałkańską krainę chce się zwiedzić samodzielnie, czy też dzięki pośrednictwu biur podróży (szeroką "bułgarską ofertę" posiada TUI), jest to miejsce niezwykłe. Uwaga powinna skupić się nie tylko na czarnomorskim kurorcie turystycznym Złote Piaski lub Kranevo, ale przede wszystkim na malowniczym miasteczku Rawda, Nessebarze oraz parku narodowym „Pirin” z zachwycającą, alpejską roślinnością. Kraj Dunaju jest blisko 2,5 razy mniejszy niż teren Rzeczypospolitej, niemniej na każdym kroku można natknąć się na cenne zabytki archeologiczne (Bułgaria zajmuje III miejsce w Europie pod tym względem). Osada Nesebyr znalazła się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. To ojczysty kraj Cyryla i Metodego, twórców cyrylicy, dlatego będąc w Bułgarii nie sposób nie zwiedzić licznych cerkwi prawosławnych (w tym słynny Monaster Rylski).  W Bułgarii można wybrać się jednym z dziesiątek konnych szlaków, które wiodą przez najbardziej malownicze miejsca kraju.

Zasmakuj w Bułgarii!

Kuchnia bułgarska należy do jednych z najbardziej barwnych i jednocześnie spektakularnie serwowanych dań. Ich tradycja sięga bowiem korzeni kultury greckiej, tureckiej oraz macedońskiej. W każdym domu znajdują się trzy składniki, bez których nie sposób wyobrazić sobie kuchni Bułgarian: słony biały ser wyprodukowany z mleka krowiego, owczego lub bawolego (sirene), jogurt z mieszanki mleka krowiego oraz bawolego (tak zwane kiseło mliako) oraz mieszanka przypraw znanych w Polsce jako czubrica. Podstawę bułgarskiej kuchni stanowią, jak to w większości krajów południowej Europy, owoce i warzywa, niemniej bardzo wysokie miejsce zajmują mięsa, zwłaszcza jagnięcina i wołowina. Będąc w Bułgarii nie można nie skosztować skary (przyprawione na ostro mięso z rusztu), gjuweczu (mięso z bakłażanami i ziemniakami) oraz piperki biurek (faszerowanej serem papryki zapiekanej w piecu). Spośród licznych nazwisk warto zapamiętać mikrobiologa Stamena Grigorova, ponieważ to on w 1905 roku odkrył bakterie, dzięki którym ludzkość zyskała jogurt.

A za rakiję zapłać…lwami!

Gwoli wyjaśnienia: rakija to tradycyjny bułgarski napój alkoholowy na bazie winogron, śliwek oraz brzoskwiń. Wbrew powszechnych stereotypom, Bułgaria nie należy do tanich krajów, szczególnie jeśli chodzi o żywność. Narodową walutą jest lew bułgarski, który w przeliczeniu na złotówki wychodzi około 2,3zł za 1 lwa. W przypadku znanych sieci restauracji, np. McDonalda i KFC, ceny są niemal identyczne jak te w Polsce. W bałkańskim kraju prym wiodą małe sklepiki, niemniej w wiodących ośrodkach turystycznych można natknąć się na liczne supermarkety (m.in. Kaufland oraz Promarket, odpowiednik portugalskiej Biedronki). Duża czekolada Milka (300gram) to wydatek około 14zł, bułka a’la pizza to koszt 3zł, zaś kilogram pomarańczy można kupić za 6-7złotych. Podobnie jak w Polsce kształtują się ceny warzyw i owoców, jednak w przypadku serów i wyrobów mięsnych są one droższe – kilogram filetów z piersi kurczaka to aż 22zł/kg, litr mleka to wydatek około 5zł, zaś cena sera z mleka owczego wynosi aż 30zł/kg. Zaskakuje cena paliwa – niemal identyczna do tych, jakie płacimy w Polsce, pod koniec 2016 roku gaz kosztował około 2,20zł/l, benzyna 4,50zł/l, a ropa około 4,60zł/l. Tani jest z kolei rynek nieruchomości oraz miejski transport – często lepiej opłaca się wynająć taksówkę niż decydować się na podróż pociągiem. Zaskakuje z kolei wysokość podatku dochodowego – jest on na stałym, 10% poziomie, zaś liczba osób bezrobotnych nie przekracza 10% (dane za 2015 rok).

Do najbardziej znanych bułgarskich win należy Mawrud, Merło, Trakija, znana w Polsce Kadarka, Sofia, Varna Chardonnay oraz Riesling. I to właśnie wina bułgarskie są warte uwagi nie tylko ze względu na cenę (około 15-20zł za butelkę wina), ale także walory smakowe. Zapomnijcie o Walentynkach -wino popularne jest do tego stopnia, iż 14 lutego odchodzi się jego święto. Ponadto z Bułgarii warto przywieźć ceramiczne wyroby, skórzane oraz… olejek różany. Blisko 50% światowych zasobów tego produktu pochodzi właśnie z Bułgarii. Kazanłyk w Dolinie Róż skrywa w sobie pachnącą tajemnicę, ponieważ to właśnie tam powstaje baza do słynnych perfum Channel No.5.

Kulturowy szok? Zapewniony!

W Polsce zdziwienie budzi fakt, iż Rosjanie potrafią jeść chleb do każdej zupy, także tej z makaronem i ziemniakami. Podobny nawyk mają Bułgarzy – świeże pieczywo je się niemal do wszystkiego, nawet smażonych ziemniaków.

Bułgarzy, podobnie jak Polacy, zmieniają czas z zimowego na letni, jednak odwrotnie kiwają głowami – ruch pionowy oznacza „nie”, a poziomy „tak”. Częstokroć jest to bardzo mylące dla turystów, których liczba przekracza 8 milionów rocznie.

Niestety, wśród Polaków pokutuje stereotyp, jakoby Bułgaria była krajem słabo rozwiniętym, z lichej jakości hotelami i nijakim, mdłym jedzeniem. Tymczasem wiele miejsc hotelowych oraz wypoczynkowych może poszczycić się plażami z odznaczeniem „Błękitnej Flagi”, co gwarantuje czystość obiektu oraz dobrą infrastrukturę wokół budynku. Ponadto warto wziąć pod uwagę, iż jest to jeden z najbezpieczniejszych krajów w Europie.

Materiał Partnera

Vote it up
61
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!