Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką

Tosty z karczochami i salami przyrządza się błyskawicznie z kromek ciabatty, smarując je tapenadą, której zawdzięczają wyrazisty aromat oliwek, oliwy i czosnku

 

Składniki na 4 porcje:


-  1 ciabatta (ok. 250 g),
-  1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski,
-  2 łyżki oliwy z oliwek (ze słoika z karczochami),
-  12 plasterków salami (ok. 70 g),
-  4 łyżki tapenady,
-  290 g grillowanych karczochów w oliwie, odsączonych i pokrojonych w plasterki
.

1 porcja • 391 kcal • 12 g białka • 22 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 37 g węglowodanów

1. Opiec ciabattę

Rozgrzać dość mocno opiekacz i wyłożyć blachę folią aluminiową. Pokroić ciabattę ukośnie na 12 kromek o grubości 1,5 cm. Ułożyć je na ruszcie i opiekać około minuty z obu stron, aż się przyrumienią.

2. Przyrządzić nadzienie

W czasie gdy ciabatta się opieka, obtoczyć paseczki papryki w oliwie. Wyjąć ruszt z ciabattą z grilla i odstawić. Ułożyć paprykę w jednej warstwie na połowie blachy wyłożonej folią. Piec 3 minuty. Ułożyć na drugiej połowie salami i piec jeszcze 2–3 minuty, aż papryka będzie mocno przypieczona, a salami zrobi się lekko chrupkie.

3. Przygotować bruschetty

W czasie gdy piecze się salami, wymieszać tapenadę w słoiku, żeby połączyć ją z oliwą, a następnie posmarować cienką warstwą wszystkie kromki. Ułożyć na każdej po kilka kawałków papryki i karczochów oraz plasterek salami. Wstawić do opiekacza na minutę, by je rozgrzać. Podawać natychmiast.

Rada:

Tapenada to pasta z oliwek, kaparów, anchois i czosnku w oliwie z oliwek. Można przyrządzić ją samodzielnie.

Vote it up
255
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!