Ach, ten błonnik!
Wciąż nie jemy go wystarczająco dużo, choć badania wskazują, że jest istotny dla układu trawiennego, a także ma zbawienny wpływ
na układ metaboliczny i sercowo-naczyniowy. Większość osób zjada dziennie mniej błonnika niż zalecane 21–25 g dla kobiet i 30–38 g dla mężczyzn.
Ale uwaga! Zbyt duża ilość niektórych rodzajów błonnika może rozregulować trawienie.
– Ludzie zaczynają jeść produkty bogate w błonnik i zachodzą w głowę: dlaczego zdrowe odżywianie jest tak nieprzyjemne? – mówi dietetyk Kate Scarlata.
Wiedza na temat działania różnych rodzajów błonnika może wpłynąć na jakość twojego życia.
Masz biegunkę? Uważaj na: błonnik nierozpuszczalny
Ten typ błonnika znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych, otrębach pszennych i kukurydzianych, warzywach liściastych, brokułach i pomidorach. Ma działanie pobudzające pracę
jelit, dlatego osobom z tendencją do biegunek Tamara Duker Freuman, dietetyk z Nowego Jorku, zaleca produkty bogate w błonnik rozpuszczalny (patrz niżej). Ta
niewielka zmiana pozwala jej
pacjentom widzieć świat z innej perspektywy!
Masz zaparcia? Uważaj na: błonnik rozpuszczalny
Ten typ błonnika, występujący w płatkach owsianych, nasionach roślin strączkowych, jabłkach,
truskawkach i jagodach, wpływa
na spowolnienie trawienia (idealny przy biegunkach). W przypadku tendencji do zaparć warto stosować dietę mieszaną, bogatą zarówno w błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny.
Miewasz wzdęcia? Uważaj na: fruktany i GOS
Produkty z tym rodzajem błonnika pokarmowego stanowią rodzaj fast foodu dla bakterii żyjących w jelicie grubym. Są szybko rozkładane, co powoduje powstawanie gazów. Produkty bogate we fruktany to np. czosnek, cebula, arbuz, orzechy nerkowca i pistacje. Także inulina dodawana do wielu przetworzonych produktów należy do fruktanów. Bogate w GOS (galaktooligosacharydy) są głównie rośliny strączkowe. Wyżej wymienione produkty są z natury zdrowe, ale jeśli twój przewód pokarmowy jest na nie wrażliwy, wykluczenie ich z diety może poprawić ci samopoczucie.
Jesz mało Błonnika?
Uważaj na: produkty
wzbogacone w błonnik
Jeśli lekarz zalecił ci spożywanie większej ilości błonnika, cóż prostszego niż jeść błonnik suplementarny? Jednak ten typ błonnika
– dodawany do mnóstwa pakowanych produktów, od batoników z muesli po serek wiejski – różni się od błonnika pokarmowego. Spożywanie produktów wzbogaconych dużą ilością przetworzonego błonnika powoduje wzdęcia.
Błonnik suplementarny jest tam, gdzie na opakowaniu widzisz słowa inulina lub ekstrakt z korzenia cykorii.
– Znacząca większość badań potwierdzających dobroczynny wpływ błonnika opierała się na naturalnym błonniku roślinnym – mówi Tamara Duker Freuman. – Nie jest jasne, czy błonnik przetworzony ma tak samo dobre działanie jak błonnik z warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.
Prześlij komentarz