Błonnikowe błędy i ich wpływ na trawienie


   
 

Ach, ten błonnik!
Wciąż nie jemy go wystarczająco dużo, choć badania wskazują, że jest istotny dla układu trawiennego, a także ma zbawienny wpływ 
na układ metaboliczny i sercowo-naczyniowy. Większość osób zjada dziennie mniej błonnika niż zalecane 21–25 g dla kobiet i 30–38 g dla mężczyzn.

Ale uwaga! Zbyt duża ilość niektórych rodzajów błonnika może rozregulować trawienie. 

– Ludzie zaczynają jeść produkty bogate w błonnik i zachodzą w głowę: dlaczego zdrowe odżywianie jest tak nieprzyjemne? – mówi dietetyk Kate Scarlata.

Wiedza na temat działania różnych rodzajów błonnika może wpłynąć 
na jakość twojego życia. 

Masz biegunkę? Uważaj na: błonnik nierozpuszczalny
Ten typ błonnika znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych, otrębach pszennych i kukurydzianych, warzywach liściastych, brokułach i pomidorach. Ma działanie pobudzające pracę 
jelit, dlatego osobom z tendencją do biegunek Tamara Duker Freuman, dietetyk z Nowego Jorku, zaleca produkty bogate w błonnik rozpuszczalny (patrz niżej). Ta 
niewielka zmiana pozwala jej 
pacjentom widzieć świat z innej perspektywy!

Masz zaparcia? Uważaj na: błonnik rozpuszczalny
Ten typ błonnika, występujący w płatkach owsianych, nasionach roślin strączkowych, jabłkach, 
truskawkach i jagodach, wpływa 
na spowolnienie trawienia (idealny przy biegunkach). W przypadku tendencji do zaparć warto stosować dietę mieszaną, bogatą zarówno w błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny.

Miewasz wzdęcia? Uważaj na: fruktany i GOS
Produkty z tym rodzajem błonnika pokarmowego stanowią rodzaj fast foodu dla bakterii żyjących w jelicie grubym. Są szybko rozkładane, co powoduje powstawanie gazów. Produkty bogate we fruktany to np. czosnek, cebula, arbuz, orzechy nerkowca i pistacje. Także inulina dodawana do wielu przetworzonych produktów należy do fruktanów. Bogate w GOS (galaktooligosacharydy) są głównie rośliny strączkowe. Wyżej wymienione produkty są z natury zdrowe, ale jeśli twój przewód pokarmowy jest na nie wrażliwy, wykluczenie ich z diety może poprawić ci samopoczucie.

 Jesz mało Błonnika? 
Uważaj na:  produkty 
wzbogacone w błonnik
Jeśli lekarz zalecił ci spożywanie większej ilości błonnika, cóż prostszego niż jeść błonnik suplementarny? Jednak ten typ błonnika 
– dodawany do mnóstwa pakowanych produktów, od batoników z muesli po serek wiejski – różni się od błonnika pokarmowego. Spożywanie produktów wzbogaconych dużą ilością przetworzonego błonnika powoduje wzdęcia.

Błonnik suplementarny jest 
tam, gdzie na opakowaniu widzisz słowa inulina lub ekstrakt z korzenia cykorii.

– Znacząca większość badań 
potwierdzających dobroczynny wpływ błonnika opierała się na 
naturalnym błonniku roślinnym – mówi Tamara Duker Freuman. – Nie jest jasne, czy błonnik przetworzony ma tak samo dobre działanie jak błonnik z warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.

Vote it up
457
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!