Barwna jambalaya z kurczaka i krewetek

To barwne danie z krewetek, kurczaka i pikantnej kiełbasy chorizo jest prawdziwą ucztą i dla podniebienia, i dla oka. Jest przy tym bardzo łatwe do przyrządzenia. Radzimy je podawać z zieloną sałatą

 

4 porcje

-  100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na małe kawałki,
-  300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa,
-  350 g długoziarnistego ryżu,
-  900 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego z kostki,
-  1 liść laurowy,
-  200 g passaty pomidorowej,
-  200 g surowych, obranych krewetek tygrysich,
-  3 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
-  odrobina sosu tabasco
.

1 porcja • 528 kcal • 37 g białka • 9 g tłuszczów (w tym 3 g NKT) • 78 g węglowodanów

1. Usmażyć kiełbasę chorizo

Rozgrzać dużą głęboką patelnię na średnim ogniu. Wrzucić chorizo i smażyć 2–3 minuty, aż zacznie się rumienić. Wyjąć z patelni łyżką cedzakową i odłożyć. Wrzucić kurczaka na patelnię z tłuszczem wytopionym z kiełbasy i smażyć 1–2 minuty, aż lekko zmieni kolor. Wyjąć z patelni i odłożyć.

2. Dodać ryż i wywar

Wrzucić na patelnię ryż i podsmażyć minutę. Wlać gorący wywar i dodać liść laurowy. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć patelnię i dusić 5 minut.

3. Dodać mięso do ryżu

Wrzucić na patelnię chorizo i kurczaka. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut.

Dodać salsę, krewetki i natkę pietruszki. Dusić jeszcze 3–4 minuty, aż krewetki nie będą już surowe w środku, a ryż wchłonie większość płynu i zrobi się miękki.

4. Podawać

Usunąć liść laurowy, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną sosu tabasco. Podawać natychmiast.

Vote it up
224
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!