Bądź mistrzem w kuchni

Świąteczne podpowiedzi
 

PODLEWANIE INDYKA
Zamiast podlewać świątecznego indyka wodą i sosem, który tworzy się podczas pieczenia, użyj stopionego masła i wina, radzą specjaliści z magazynu kulinarno-lifestylowego Every Day with Rachael Ray. Ten duet nie tylko nada mięsu niepowtarzalny smak, ale też sprawi, że nie wyschnie ono i będzie soczyste. Jeśli chcesz jeszcze wzbogacić smak, dodaj ulubione zioła, czosnek lub inną przyprawę.
 

PIECZENIE KARTOFLI
Ta sztuka wbrew pozorom nie jest łatwa. By ziemniak w mundurku był idealny, piecz go na posłaniu z soli, podpowiada Cook’s Illustrated. Brytfankę posyp obficie grubą solą, na wierzch połóż umyte, ale nieobrane ziemniaki. Włóż całą główkę czosnku (odetnij wierzch), rozłóż gałązki rozmarynu. Przykryj alufolią i piecz w 230oC. Po 75 minutach zdejmij folię i zabierz czosnek, posmaruj każdy ziemniak oliwą i piecz jeszcze 15 minut. Przed podaniem posmaruj ziemniaki czosnkiem rozgniecionym z masłem. Efekt? Będą w środku puszyste, ale nie będą mieć twardej, spalonej skórki.
 

UDOSKONALANIE MAJONEZU
Jeśli uważasz, że gotowy majonez jest zbyt nudny, możesz go nieco ulepszyć. Dodaj do niego świeżą bazylię lub tymianek oraz mieszankę suszonych ziół (np. prowansalskich), sok z cytryny lub limonki albo przypraw go chrzanem lub ostrym sosem pomidorowym. Nadaje się do sałatek, mięs i do kanapek.
Katie Sweenie z amerykańskiego portalu yumsugar.com lubi robić majonez bazyliowo-czosnkowy; powstaje kremowa, pikantna pasta, którą podaje też jako dip.
 

CHOWANIE RESZTEK I PÓŁPRODUKTÓW
Podczas świątecznych przygotowań mnóstwo rzeczy robi się „na później” i pakuje do pudełek. By nie pogubić się wśród nich, oznacz pojemniki taśmą malarską, radzi Cook’s Illustrated. Przyklej kawałek taśmy, napisz datę i nazwę tego, co jest w środku. Tak oznaczone pudełko włóż do lodówki lub zamrażalnika Ten rodzaj taśmy łatwo usunąć, nie zostają na pojemniku lepkie ślady, które zdziera się potem godzinami.

WZNOSZENIE TOASTÓW
Nietrudno jest wznieść toast: wystarczy powiedzieć kilka słów, stuknąć się kieliszkami i wychylić ich zawartość. Jednak by zwykły toast stał się wyjątkowy, postaraj się patrzeć w oczy rodzinie i przyjaciołom, gdy go wygłaszasz – mówi amerykański psycholog kliniczny Paula Ravets.

Patrzenie, a także widzenie, ma kluczowe znaczenie – zapewnia Ravets. – Kiedy robię to prawidłowo, czuję się doskonale, bo widzę kogoś odwzajemniającego moje spojrzenie znad drugiego kieliszka.

Vote it up
414
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!