Aromatyczny kurczak z gotowanymi warzywami

Oto szybka wersja mongolskiego dania

 

Kawałki kurczaka i warzyw gotuje się w aromatycznym wywarze z makaronem ryżowym. Wywar podaje się do picia na zakończenie posiłku

4 porcje
500 g filetów z piersi kurczaka bez skóry, pokrojonych w paseczki
1/2 łyżeczki przyprawy „pięć smaków”
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 cm imbiru, drobno posiekanego
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
1 ząbek czosnku, w plasterkach
paseczek skórki z cytryny
1,5 l wywaru drobiowego, z kostki
1 duża czerwona papryka, pokrojona na kawałki
250 g miniaturowych kolbek kukurydzy
200 g brokułów, podzielonych na różyczki
2 cebulki dymki, krojone w plasterki
250 g świeżego makaronu ryżowego nitki
250 g kapusty chińskiej pak choi, przekrojonej wzdłuż na ćwiartki
1 porcja • 315 kcal • 37 g białka • 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT) • 29 g węglowodanów

1. Zamarynować kurczaka
Włożyć mięso do miski. Dodać przyprawę „pięć smaków” i sos sojowy. Wymieszać i odstawić.

2. Przyrządzić wywar
Wlać wywar do dużego rondla. Dodać imbir, seler naciowy, czosnek i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 5 minut.

3. Ugotować kurczaka i warzywa
Wrzucić do wywaru paseczki kurczaka. Dodać czerwoną paprykę, kukurydzę i brokuły. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na małym ogniu 3 minuty, aż mięso będzie ugotowane, a warzywa dość miękkie.

4. Dodać makaron
Wrzucić do wywaru cebulkę dymkę i makaron ryżowy. Wymieszać delikatnie i doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na wierzchu kapustę pak choi i gotować jeszcze 2 minuty, aż listki kapusty się skurczą, a makaron będzie gorący i ugotowany.

5. Podawać
Postawić rondel na stole i składniki razem z odrobiną rosołu nałożyć do misek. Resztę rosołu nalać do misek na zakończenie posiłku.

Możesz też użyć:
Zamiast makaronu – chińskich pierożków won-ton dostępnych w sklepach z żywnością orientalną. Są one sprzedawane z różnym nadzieniem. Przyrządzić i podawać zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Vote it up
155
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!