Pikantny barszcz z jabłkiem

Tę lekko pikantną, zachwycającą kolorem zupę przyrządza się naprawdę bardzo szybko

 

Składniki na 4 porcje:


-  15 g masła
-  1 łyżka oliwy z oliwek
-  220 g buraków, obranych i grubo posiekanych
-  2 jabłka deserowe, obrane i pokrojone na kawałki
-  1 duża czerwona cebula, pokrojona na małe kawałki
-  1 łyżka łagodnego curry w proszku
-  2 jajka
-  500 ml wywaru warzywnego (z kostki)
-  4 łyżki śmietany

1 porcja • 194 kcal • 6,5 g białka • 12 g tłuszczów (w tym 5 g NKT) • 16 g węglowodanów

Jeśli domownicy są bardzo głodni, podajmy ją z kanapkami z hummusem i papryką. Możesz też użyć zamiast curry w proszku dodać 2 łyżeczki chrzanu, łyżeczkę kruszonego suszonego chili lub pasty wasabi.

1. Usmażyć warzywa i jabłka
Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić buraki, jabłka i cebulę. Przykryć i smażyć na średnim ogniu 10 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu, by warzywa nie przywarły. Dodać curry w proszku i smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu.

2. Ugotować jajka
Ugotować jajka na twardo. Włożyć do miski z zimną wodą, żeby ostygły. Obrać i grubo posiekać.

3. Zmiksować zupę
Wlać połowę wywaru do warzyw, przelać do miksera i dokładnie zmiksować. Przelać z powrotem do rondla.

4. Doprawić zupę
Dodać do zupy resztę wywaru i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Nałożyć do misek, dodać do każdej łyżkę śmietany i posypać posiekanym jajkiem.

Vote it up
411
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!