5 superszybkich potraw z sera

Różne gatunki sera mogą nadać nowy smak codziennym potrawom

 

Nie dodawaj do potraw stale tego samego sera – inny gatunek może nadać nowy smak codziennym potrawom. Dania z serów należą do najszybszych do przyrządzenia i czasami aż trudno uwierzyć, jak łatwo je zrobić z produktów, które mamy zwykle pod ręką. Wszystkie przepisy dla 4 osób.

Tost z ciabatty z serem fontina i szynką
Odsączyć pieczoną czerwoną paprykę ze słoika (280 g). Wymieszać z torebką listków sałaty. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku i pęczek natki pietruszki, grubo posiekanej. Doprawić solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszać. Pokroić 250 g sera fontina lub dolcelatte i ułożyć na grubych kromkach opieczonej ciabatty. Podawać natychmiast z wędzoną szynką w plasterkach (200 g) i sałatą z sosem winegret.
1 porcja • 495 kcal • 20 g białka • 31 g tłuszczów
(w tym 14 g NKT) • 35 g węglowodanów

Sałatka z serem feta i cieciorką
Odsączyć 250 g sera feta i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Włożyć do miski i posypać 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub ziół prowansalskich, dużą ilością mielonego czarnego pieprzu oraz sporą szczyptą płatków chili. Dodać łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie wymieszać i odstawić, żeby ser się marynował, a w tym czasie przygotować resztę sałatki. Odsączyć cieciorkę (z puszki 400 g) i włożyć do salaterki. Dodać 100 g grubo posiekanych, miękkich suszonych pomidorów oraz 75 g rukwi wodnej z torebki. Dodać ser feta z marynatą i delikatnie wymieszać.
1 porcja • 428 kcal • 15,5 g białka • 36 g tłuszczów
(w tym 12 g NKT) • 12 g węglowodanów

Makaron z parmezanem i cukinią
Ugotować 400 g suszonego makaronu jajecznego (lub 500 g świeżego makaronu) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni o grubym dnie. Dodać małą, drobno posiekaną czerwoną cebulę i smażyć na małym ogniu 3 minuty. Dodać 4 cukinie, grubo starte (np. w robocie kuchennym) i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Smażyć 2 minuty na dość mocnym ogniu, często mieszając. Dodać makaron oraz 150 ml śmietanki. Delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek. Posypać 50 g parmezanu lub innego włoskiego twardego sera. Podawać z sałatką z plasterków pomidora w prostym dressingu (zob. s. 31).
1 porcja • 541 kcal • 20 g białka • 18 g tłuszczów
(w tym 8 g NKT) • 78 g węglowodanów

Staroświecka grzanka z serem
Zetrzeć 250 g dojrzałego sera cheddar. Włożyć do średniego rondla o grubym dnie (najlepiej teflonowego) wraz z 10 g masła, łyżeczką musztardy (z całymi ziarnami gorczycy lub dijon), dużą ilością mielonego czarnego pieprzu oraz 4 łyżkami ciemnego piwa lub chudego mleka. Ustawić na małym ogniu i powoli roztopić, cały czas mieszając, żeby powstała jednolita masa. Posmarować nią 4 grube tosty i opiekać, aż ser przyrumieni się i zacznie bulgotać. Podawać z pieczarkami z grilla oraz listkami sałaty na lekki lunch lub jako przekąskę.
1 porcja • 384 kcal • 21 g białka • 25 g tłuszczów
(w tym 15 g NKT) • 20 g węglowodanów

Szybki makaron
Wrzucić 500 g świeżego makaronu jajecznego lub błyskawicznego
do wrzątku i gotować 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać 250 g mrożonego groszku na ostatnie 3 minuty gotowania. Odlać, ale zachować 5 łyżek wody. Nałożyć makaron do podgrzanej miski. Wymieszać zachowaną wodę ze skórką otartą z cytryny i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny oraz solą i pieprzem. Polać tym sosem makaron i groszek. Pokruszyć lub pokroić w kostkę 125 g kremowego koziego sera i wrzucić do miski z makaronem. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Podawać z sałatką z pomidorów i sałaty.
1 porcja • 489 kcal • 22 g białka • 10 g tłuszczów
(w tym 6 g NKT) • 82 g węglowodanów

Vote it up
202
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!