12 rzeczy, których cukiernik Ci wprost nie powie

Kucharze mają swoje sekrety i sposoby na „ulepszenie“ potraw. Okazuje się, że cukiernicy też, a pozornie naturalne sorbety mogą być bardziej kaloryczne niż lody śmietankowe
 

Wybierasz sorbety, bo sądzisz, że są mniej kaloryczne niż lody śmietankowe. Często lodziarze dosypują do kwaśnego sorbetu więcej cukru niż do klasycznych lodów.

Słodycze dietetyczne
zawierają słodziki, nie można ich jeść bez opamiętania. Duże ilości grożą biegunką.

Czekolada poprawia nastró
j, pobudza produkcję serotoniny. Małe dawki gorzkiej czekolady są też zdrowe dla serca, a dzięki flawonoidom mają też działanie przeciwrakowe.

Zapach świeżych ciastek celowo rozpylamy w centrach handlowych, by zwabić Cię na nasze stoisko. To bardzo intensywny sztuczny aromat, który niewiele ma wspólnego z prawdziwym zapachem wypieków.

Marzysz o filiżance gęstej czekolady, zrób ją sobie. Trzeba powoli stopić czekoladę w garnuszku z mlekiem, a potem zagęścić ją mlekiem w proszku lub odrobiną mąki kukurydzianej. Mam sposób na blade żółtka. Jeśli takie się trafią, wypieki nie będą ładnie wyglądać. Dodaję wtedy do żółtek odrobinę kurkumy.

Zabłyśnij przy obiedzie, opowiedz anegdotę o tym, skąd się wzięły ciasteczka z wróżbą. Otóż na przełomie XII i XIII wieku oblegani przez Mongołów Chińczycy przekazywali swoim wojskom meldunki na papierze ryżowym ukrytym w ciastkach o kształcie półksiężyca.

Zakalca da się uniknąć. Zanim zaczniesz wyrabiać  ciasto, przesiej mąkę przez sito. Mąka się napowietrza, a ryzyko zakalca maleje.
 
Biszkopty zawsze mi wychodzą. Dodaję do ciasta łyżeczkę octu.

Sernik nie opadnie, jeśli część mąki pszennej z przepisu zastąpi się mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub kaszą manną.

Ciasto biszkoptowe potrafi się przykleić do papieru, na którym było pieczone. Kładę wtedy całość na wilgotną ściereczkę i zawijam. Po kilku minutach papier łatwo odchodzi. 

Jeśli robię coś na wyjątkową okazję, dodaję szafranu. Choć nie jest tani, zabarwia ciasto na kolor, którego nie da się porównać z żadnym sztucznym barwnikiem.

Vote it up
673
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!